Samospráva

"Nechcem byť už len údržbár a hasiť staré i novovznikajúce problémy," hovorí primátor Nesrovnal

Poslanci hlavného mesta by mali ešte na jeseň tohto roku prijať Bratislavskú deklaráciu. Mesto v nej chce formulovať zásadné zmeny, ktoré majú viesť k lepšiemu financovaniu Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku "Nechcem byť už len údržbár a hasiť staré i novovznikajúce problémy," hovorí primátor Nesrovnal
Zdroj: TASR

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že dokument by mal byť východiskom pre nový zákon o hlavnom meste SR Bratislave.

„Nechcem byť už len údržbár a hasiť staré i novovznikajúce problémy. Aby sa však mohlo naše mesto rozvíjať, je potrebná zásadná zmena systému,“ povedal Nesrovnal.

„Súčasný rozpočet mesta však neodzrkadľuje to, že je metropolou krajiny, naopak, svedčí o tom, že hlavné mesto je na tom horšie ako ktorákoľvek z ďalších 2900 obcí na Slovensku,“ povedal primátor.

Bratislava by podľa počtu 450-tisíc obyvateľov mala podľa Nesrovnala dostávať 4,5 percenta celoštátne vybranej dane z príjmov fyzických osôb. „Realita je však taká, že Bratislava dostáva 2,35 percenta, a tak Bratislava má rozpočet menší ako české krajské mesto Brno,“ uviedol Nesrovnal.

Povinné výdavky

Problémom je podľa neho aj to, že z rozpočtu je až 85 percent vynaložených na povinné výdavky, ako sú školy, cesty či sociálna oblasť. „Zo zvyšku musia byť kryté zazmluvnené výdavky, ako je napríklad letná a zimná údržba a na rozvoj mesta ostáva iba sedem percent, čo je neúnosné,“ zdôraznil Nesrovnal.

Pripomenul aj to, že únik peňazí predstavuje približne 150-tisíc obyvateľov, ktorí v Bratislave žijú bez trvalého pobytu a miestne dane platia v ich bydliskách. „Náklady na ich pobyt však platia Bratislavčania zo svojich daní,“ vysvetlil.

Primátor na tlačovej konferencii načrtol tiež riešenia, prostredníctvom ktorých má hlavné mesto získať viac peňazí pre svoj rozvoj. Hlavnému mestu podľa jeho slov pomôže vrátenie podielu dane z príjmu fyzických osôb pre samosprávu na 70 percent. Nesrovnal chce takisto zaviesť pre investorov miestny poplatok za rozvoj. Jeho výšku však nespresnil. „Bude to ešte otázka odborných konzultácií,“ povedal.

Primátor považuje za potrebné, aby sa príspevok na obyvateľa z dane z príjmov fyzických osôb rozdeľoval podľa registra obyvateľov. „Nie podľa spackaného sčítania obyvateľov, z ktorého vypadlo 50-tisíc obyvateľov,“ povedal Nesrovnal. Bratislavský primátor bude tiež iniciovať nový zákon o Bratislave, na základe ktorého by mala mať Bratislava postavenie kraja.

Návrh znenia Bratislavskej deklarácie chce počas leta konzultovať s poslancami, starostami bratislavských mestských častí i verejnosťou. Iniciatívu primátora už schválila mestská rada.

Nesrovnal pripustil, že pre efektívnejšie financovanie hlavného mesta je potrebné diskutovať i o počte stavebných úradov či počte poslancov. „Otázky, prečo je tu 15 stavebných úradov, prečo je v Bratislave 300 poslancov, sú relevantné,“ uviedol Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Viac zelených plôch v Bratislave sľubujú už túto jeseň

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM