Správy

Bratislavou sa preženú silné búrky

Ak sa dnes poobede chystáte na bicykel alebo do prírody, odložte svoje plány na inokedy. Hlavné mesto a jeho okolie bude čeliť silnému vetru a búrkam.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavou sa preženú silné búrky
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň – štvrtok 16. júna a piatok 17. júna výstrahy pred búrkami a silným vetrom, ktoré platia pre okolie Bratislavy aj pre väčšinu územia Slovenska.

Popoludní majte dáždnik určite poruke, pretože búrky prinesú aj krátkodobé a intenzívne lejaky. Je však možné, že zmoknete aj pod ním, pretože vietor nás bude bičovať v nárazoch rýchlosťou 18 až 25 m/s (60 – 90 km/h).

Obyvateľov hlavného mesta môžu dnes popoludní a zajtra prekvapiť aj krúpy.

„Intenzita spomínaných sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Hrozí stekanie vody zo svahov, bahno na cestách, zatápanie pivníc, podchodov a podjazdov,“ informuje SHMU na svojej internetovej stránke.

Pozor na cestách

Ak sa chystáte vycestovať mimo hlavného mesta, dajte si pozor na nárazy silného vetra v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Opatrní by mali byť najmä vodiči, ktorí sa presúvajú cez celé Slovensko. Silný vietor totiž dnes od 12.00 h až do piatka do polnoci znepríjemní jazdu nielen na diaľniciach. Platí tam výstraha prvého stupňa.

Búrky v kombinácii so silným nepríjemným dažďom vás zastihnú v Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky, Trnavský a Žilinský kraj od 18.00 h dnešného dňa až do piatka do 12.00 h.

Živly besnejú na celom Slovensku

Počas piatka však môže rýchlosť vetra v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Turčianske Teplice, Banská Bystrica a Brezno dosiahnuť rýchlosť od 32 do 38 km/h, preto SHMÚ pre tieto okresy vydal výstrahu druhého stupňa.

Čítajte aj: Najčastejšie mýty o blesku: Priťahuje mobil hnev bohov a ochránia nás pred ním gumáky?

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM