Aktualizované KAW Rôzne

Bratislavou sa preženie víchrica s mimoriadnou silou. Ak nemusíte, nevychádzajte von!

Dávajte si pozor, takto silný vietor môže napáchať veľké škody.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavou sa preženie víchrica s mimoriadnou silou. Ak nemusíte, nevychádzajte von!
6
Galéria
Zdroj: TASR

Od rána do skorých popoludňajších hodín sa v Bratislave očakáva veľmi silný nárazový vietor. Obmedzte preto na minimum pohyb pod stromami, najmä v parkoch a mestských lesoch.

Radšej zostante doma či v kancelárii!

Počas dnešného rána sa očakáva v oblasti západného Slovenska veľmi silný vietor. V Bratislave by mal dosiahnúť v nárazoch rýchlosť 29 – 32 m/s (105 – 115 km/h). Upozorňuje na to na svojom webe SHMÚ, ktorý vydal pre Bratislavu tretí – najvyšší stupeň výstrahy.

Vietor by mal fúkať najsilnejšie medzi 11:00 a 14:00 hod.

„Táto rýchlosť vetra predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká,“ uvádza SHMÚ.

Dávajte si preto veľký pozor, takto silný vietor môže napáchať veľké škody.

Víchrica Petra

Silný vietor by mal doraziť na krajný západ medzi 8:00 až 10:00 hod.. Víchrica Petra sa následne rozfúka na celom západnom Slovensku, pričom v nárazoch bude dosahovať od 70 do 100 kilometrov za hodinu, ojedinele aj viac.

Silný vietor na západe vznikne zaujímavým spôsobom. Studený vzduch sa totiž nahromadí na severnej strane Álp a v oblasti Viedenskej panvy tak vznikne výrazný tlakový gradient (výrazná zmena tlaku na malej horizontálnej vzdialenosti). Vietor bude preto najsilnejší práve na juhozápade Slovenska, no takisto v oblasti Viedne.

Deti zostanú v triedach

Deti v materských aj základných školách v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves majú počas dnešného dňa až do 18:00 hod. zákaz vychádzania. Dôvodom je avizovaný extrémne silný nárazový vietor.

" Vzhľadom na predpoveď a riziká, ktoré môžu pri silnom nárazovom vetre hroziť, som kontaktovala všetkých riaditeľov našich škôl a predškolských zariadení a požiadala ich, aby sa učitelia a vychovávatelia s deťmi počas dňa nepohybovali mimo bezpečných priestorov škôl a škôlok," informovala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Uzavreli cintoríny

Hrozba víchrice, ktorá môže dosiahnuť až 115 km/h, núti zatvárať aj pietne miesta v hlavnom meste. Preventívne uzatvorenie cintorínov z dôvodu bezpečnosti potvrdil Boris Šramko, riaditeľ spoločnosti Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy.

„Už sme boli nútení uzatvoriť areál Krematória i cintorín v Slávičom údolí, postupne, podľa lokalít, príde k uzatvoreniu ďalších miest,“ spresnil Šramko.

Fotografie sú ilustračné

Veterná smršť
8
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM