Nina Táborská Kultúra

Bratislavskú Kunsthalle otvoria už budúci týždeň

Takmer 20-ročný boj a snahy o zriadenie Kunsthalle prestávajú byť snom. Kultúrnu inštitúciu slávnostne otvoria už o týždeň 19. septembra rovno dve výstavy a koncert skupiny Tornádo Lue.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskú Kunsthalle otvoria už budúci týždeň
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Voľne prístupná galéria bude prezentovať najvýznamnejších súčasných domácich aj zahraničných vizuálnych umelcov.

Ako uviedla Jana Kresáková, generálna riaditeľka Národného osvetového centra „začína sa nový zámer využitia týchto výstavných priestorov. Vďaka podpore z ministerstva kultúry sú upravené a verím, že nám tu už nebude zatekať.“

Takmer 20-ročný boj a snahy o zriadenie Kunsthalle prestávajú byť snom a vďaka úsilu umelcov a kurátorov sa premieňajú na realitu.

Prvá výstava pod názvom „Paradox 90. – Kurátorské koncepcie v období mečiarizmu (1993–1998)“ mapuje osem významných kurátorských projektov v tých rokoch.

„Bolo to v období menšej umeleckej slobody a finančných problémov, kedy kurátori často iba z vlastného osobného nasadenia dokázali tieto výstavy urobiť a postavili pomerne výraznú rezistenciu voči obdobiu mečiarizmu,“ zdôvodnil Juraj Čarný, poverený zriadením KHB.

Výstava s prerušením počas novembrového Mesiaca fotografie potrvá do 1. februára 2015. K nej bude vydaný takmer 400-stranový katalóg.

Okrem hlavných priestorov na dvoch poschodiach bude KHB využívať na prízemí upravené nové výstavné priestory bývalej predajne Dielo pod názvom Kunsthalle LAB.

„V experimentálnom priestore LAB sa budú striedať výstavy po piatich týždňoch a už máme vybrané prvé štyri,“ konštatovala kurátorka Nina Vrbanová.

Súčasťou KHB bude klubová činnosť v bývalom Véčku, kde sú plánované prednášky, besedy s umelcami, teoretikmi umenia a iné podujatia. Nebudú chýbať ani komentované prehliadky, vzdelávacie projekty pre školy, rodiny s deťmi, seniorov a iné skupiny záujemcov.

Takto vyzerala bratislavská Kunsthalle pred týždňom
5
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM