Nina Táborská Rôzne

Bratislavčanov zaujíma, čo majú na tanieri: Food Revolution day prilákal tisícky návštevníkov

Bratislavské materské a základné školy a rôzne komunity v hlavnom meste sa aktívne zapojili do celosvetovej kampane Food Revolution Day, ktorá je zameraná na zdravé stravovanie. Cieľom kampane, ktorú založil známy Jamie Oliver, je vrátiť vzdelávanie o stravovaní späť do školských osnov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčanov zaujíma, čo majú na tanieri: Food Revolution day prilákal tisícky návštevníkov
Zdroj: TASR

Na Slovensku akciu organizuje Občianske združenie Jem iné, oficiálne zastúpenie Food Foudation Jamieho Olivera v projekte Food Revolution pre Slovensko. Viac o podujatí sa dozviete tu: Revolúcia jedla v Bratislave: Zaujímate sa o to, čo máte na tanieri?

Do kampane sa na Slovensku zaregistrovalo 13.670 ľudí, vrátane detí, dospelých, rodičov, firiem, reštaurácií a iných komunít.

„V Bratislave sa do projektu zaregistrovalo 11 základných škôl s počtom takmer 4-tisíc ľudí, deväť materských škôl s počtom takmer 500 ľudí, rôzne komunity v počte 2947 ľudí,“ informovala po vyhodnotení účasti Aneta Orosiová z OZ Jem iné.

Občianske združenie však predpokladá, že celkový počet účastníkov môže byť oveľa vyšší, pretože štatistiky uvádzajú len počet ľudí, ktorí sa zaregistrovali online. Do organizácie podujatia sa zapojila aj Kancelária zdravé mesto a oslovila mestské časti, ktoré sú zriaďovateľmi materských a základných škôl, aby sa zapojili do kampane.

Bohatú účasť verejnosti malo aj podujatie v Starej Tržnici, kde prišlo vyše 2200 ľudí a na otvorenom celodennom workshope v škole varenia Jem iné, kde si vyskúšali prípravu zdravého jedla, sa zúčastnilo aktívne 200 detí, rodičov a dospelých. Záštitu nad tohtoročným podujatím prevzala námestníčka primátora Hlavného mesta SR Bratislava Iveta Plšeková, ktorá predtým pracovala ako všeobecná lekárka.

Za posledné roky sa venuje práve stravovaniu, nakoľko podľa jej vlastných slov by sa mnohí pacienti, s ktorými sa stretla, svojim chorobám vyhli, ak by sa správne stravovali a mali správne stravovacie návyky.

*„Podľa prieskumu, ktorý sme robili na vzorke 60 škôl v Bratislavskom samosprávnom kraji sme zistili, že viac ako polovica našich stredoškolákov trpí obezitou alebo nadváhou, že väčšina našich stredoškolákov neobeduje, že takmer 80 percent z nich konzumuje denne energetické nápoje, neje ovocie a zeleninu ale namiesto toho od rodičov dostáva vitamíny v tabletách a podobne,*“ uviedla Plšeková.

Aj preto majú podujatia Food Revolution Day zmysel. Edukácia v stravovaní je dôležitá, na tom sa zhodujú aj ambasádorky Jamieho Olivera z Jem iné – Aneta Orosiová a Janica Lacová.

Prečítajte si tiež: Stravovacie návyky bratislavských detí potrebujú zmenu. Táto zmena ale musí začať u rodičov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM