Webnoviny - Rôzne

Bratislavčania sa sťažujú na údržbu zelene

Týka sa to napríklad nepokosenej trávy na pozemkoch, o ktoré sa niekoľko rokov starala mestská časť, pred časom jej ich však mesto odobralo.

Bratislavský magistrát tvrdí, že neeviduje žiadne sťažnosti občanov na údržbu zelene v okolí Malého a Veľkého Draždiaka v bratislavskej Petržalke. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová. „Hlavné mesto nemá vedomosť o sťažnostiach obyvateľov na údržbu územia v lokalite Draždiak, ktoré je v jeho priamej správe. Mestská časť magistrátu žiadny takýto podnet nedala na vedomie. V prípade nespokojnosti sa obyvatelia môžu na mesto kedykoľvek obrátiť, napríklad prostredníctvom Call centra,“ povedala Szabóová. Podľa nej je ale dôležité pripomenúť, že v lokalite sú aj pozemky ďalších vlastníkov, nielen mesta. Magistrát preto podľa Szabóovej odmieta obvinenia, ktoré sú založené na nekonkrétnych tvrdeniach.

Reagovala tak na vyjadrenia petržalského miestneho úradu, podľa ktorého sa v posledných mesiacoch množia sťažnosti obyvateľov či návštevníkov tejto lokality. Pre projekt vybudovania Lesoparku Draždiak musí mať mesto vzťah k pozemkom. Mnohí však mesto kritizujú, že niektoré pozemky sú zarastené a doterajšia práca „vyšla nazmar“. Hovorca mestskej časti Petržalka Ľubomír Andrassy hovorí, že ak mesto potrebuje dôkaz, samospráva mu môže kedykoľvek predložiť korešpondenciu, či už poštovú alebo e-mailovú. Podľa Andrassyho posiela mestská časť informácie o sťažnostiach nielen odborným a kompetentným pracovníkom magistrátu, niektoré sú adresované aj priamo primátorovi Andrejovi Ďurkovskému. „Aj na tomto sa odhaľuje magistrátne pravidlo – ja nič, ja muzikant,“ doplnil Andrassy.

Magistrát však zasa tvrdí, že o zeleň sa stará. Podľa Szabóovej bolo veľké čistenie plôch v jarných mesiacoch, teda v marci a apríli. Vtedy bol pokosený trávnatý porast a plochy boli vyčistené od rozptýleného odpadu a čiernych skládok. Okrem toho sa vyrúbali havarijné dreviny. V máji mesto orezávalo dreviny, ktoré boli dolámané po silnom vetre a odstránilo vyvrátené stromy. „Ďalšie práce boli realizované ako práce bežnej údržby,“ doplnila Szabóová. To podľa nej znamená, že v júni a júli sa kosilo, počas letných mesiacov sa koše vysypávajú dvakrát denne. Územie sa podľa hovorkyne naďalej pravidelne monitoruje.

„Mesto sa stretlo s kladnými názormi obyvateľov na realizáciu projektu Lesoparku, aj na vyčistenie plôch, napríklad z Antolskej ulice,“ povedala Szabóová. Objavujú sa však aj opačné názory obyvateľov, ktorí podobne ako miestna samospráva nesúhlasia s niektorými návrhmi v rámci projektu, napríklad s ochranným valom, aj pre ktorý by sa malo vyrúbať okolo 1 400 stromov. Samospráva má od začiatku výhrady k vytvoreniu akéhosi francúzskeho parku s novými mestotvornými prvkami, teda umelý park. Cieľom projektu by totiž mala byť podľa spracovateľov urbanistickej štúdie premena pôvodne hospodárskeho lesa na plnohodnotný park.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM