Rôzne

Bratislavčania sa kedysi zabávali v lunaparku: Ruské kolo sa krútilo dlhých 20 rokov

Pohľad na Bratislavu z ruského kola určite stál za to. Bratislavčania si ho mohli dopriať v 80. a 90. rokoch minulého storočia. Dnes zostali už len spomienky.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania sa kedysi zabávali v lunaparku: Ruské kolo sa krútilo dlhých 20 rokov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Mnohí z vás si určite pamätajú časy, kedy sa na petržalskom brehu Dunaja točilo ruské kolo a na autodróme šantili malí pretekári. Hlavné mesto sa na konci 20. storočia mohlo pochváliť svojím vlastným lunaparkom, ktorý zabával tisícky Bratislavčanov i návštevníkov z okolia.

Rôzne atrakcie

Zábavný park, ktorý sa rozprestieral na Tyršovom nábreží pri Divadle Aréna, prežíval svoje najlepšie obdobie v 80. a 90. rokoch. Celé rodiny prichádzali na nábrežie Dunaja a vychutnávali si úžasnú atmosféru lunaparku.

Medzi jeho najväčšie atrakcie patrili ruské kolo, autodróm, horská dráha, reťazová dráha, zrkadlový labyrint, strašidelná dráha „Peklo“, detský vláčik, motokárová dráha a iné kolotoče pre deti. Súčasťou areálu bola aj strelnica a stánky s občerstvením.

Zánik lunaparku

Koniec lunaparku nastal po dvadsiatich rokoch existencie na prelome rokov 2003 a 2004. Dôvodom zániku bola neschopnosť spoločnosti Emway Trading Bratislava platiť načas mestu nájomné za pozemok.

Okrem toho bol pozemok kvôli povodniam označený ako rizikový. Konštrukcie kolotočov sa niekoľkokrát ocitli pod vodou a opravy si vyžadovali nemalé finančné náklady.

Mesto následne hľadalo pre zábavný park inú lokalitu, ale nakoniec zo všetkých plánov zišlo a do dnešného dňa sa žiadny iný lunapark v Bratislave neobjavil.

Lunapark v Bratislave
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM