Jakub Haršany Správy

Bratislavčania sa dočkali! Cez Starý most prešla po vyše 50 rokoch prvá električka

Po dlhých rokoch sme sa konečne dočkali. Dnes krátko po 17. hodine prešla cez bratislavský Starý most do Petržalky prvá električka.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania sa dočkali! Cez Starý most prešla po vyše 50 rokoch prvá električka
Foto: Jakub Haršany / Zdroj: Dnes24.sk

Písal sa rok 1961, keď mostom naposledy prešla električka spolu s cestujúcimi do Petržalky. Dnes, 8. júla, sa električky na druhý breh Dunaja opätovne vrátili.

Slávnostné otvorenie

Oficiálne otvorenie prebehlo pri Mýtnom domčeku na petržalskej strane Starého mosta za prítomnosti primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala. Medzi ostatnými pozvanými boli podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini, podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely a generálny riaditeľ spoločnosti EUROVIA SK Robert Šinály.

„Dnes je slávnostná chvíľa pre Bratislavu, podarila sa nám veľká vec, vraciame Bratislavčanom obnovený a funkčný Starý most. Ale dnes je aj veľký deň pre Petržalčanov, pretože po 55 rokoch sa do Petržalky vracia električka. Gratulujem,“ povedal v príhovore primátor Bratislavy.

Pri príležitosti otvorenia Starého mosta dnes premáva električka linky 1 zadarmo.

Od zajtrajšieho dňa premáva električka linky 1 na Hlavnú stanicu a električka linky 3 do Rače. Za mostom sú tri zastávky: zastávka Sad Janka Kráľa, Farská a Jungmannova.

Po príhovoroch nasledoval kultúrny program bubeníkov, parkouristov a bikerov, nasledovalo prestrihnutie pásky čestnými hosťami a potom nastala chvíľa, na ktorú čakali všetci Bratislavčania. Cez Starý most prešli dve električky. Dámy, ktoré prišli na otvorenie mosta, dostali po vystúpení z električky v centre Bratislavy ruže.

Oficiálnej časti predchádzal kultúrny program, ktorý začal pol hodinu pred slávnostným otvorením a odohrával sa pri zástavke Sad Janka Kráľa. Vystúpila hudobná skupina Walk On.

Spustenie prevádzky sa zdržalo

Obyvatelia na tento moment túžobne čakali už od konca júna. Vtedy sa však vyskytli problémy na petržalskej strane trate, kde sa z dôvodu vysokých horúčav zvlnili koľajnice. Tie boli následne opravené a na celej trati prebehla nová technicko-bezpečnostná kontrola. Tá už neodhalila žiadne problémy, a tak nič nebránilo otvoreniu električkovej trate cez Starý most.

Včera zároveň nadobudlo platnosť kolaudačné rozhodnutie Bratislavského samosprávneho kraja ako špeciálneho stavebného úradu pre mestské dráhy. To znamená, že električková doprava bude sprevádzkovaná ešte dnes večer po 20. hodine.

Do Petržalky a späť bude premávať linka č. 1. Ostatné zmeny v grafikone budú platné od soboty 9. júla. Električková linka č.1 bude navyše dnes do odchodu posledného spoja pre všetkých cestujúcich na celej jej trase zadarmo. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Wolfová.

Prečítajte si aj: Spustenie električkovej trate do Petržalky prinesie zmeny

Otvorenie Starého mosta
19
Galéria
Foto: Jakub Haršany / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM