Rôzne Správy

Bratislavčania, nebuďte dlho vonku a NEVETRAJTE, mesto zaplavil prízemný ozón

Pre celú Bratislavu platí upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania, nebuďte dlho vonku a NEVETRAJTE, mesto zaplavil prízemný ozón
Zdroj: Unsplash.com

K najcitlivejším skupinám populácie na ozón patria podľa SHMÚ starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Odporúča preto obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity) a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia (napríklad natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie).

Rizikové skupiny obyvateľstva

K najviac ohrozeným patria starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, malé deti a tehotné ženy.

Tieto skupiny sú najcitlivejšie na zmeny v kvalite ovzdušia a mali by byť obzvlášť opatrné pri zvýšených koncentráciách o­zónu.

Možné zdravotné účinky

Akútne účinky zvýšených hladín ozónu môžu zahŕňať dráždenie očí, nosa a hrdla, tlak na hrudníku, kašeľ a bolesti hlavy. U astmatikov môže ozón vyvolávať záchvaty a dráždiť dýchacie cesty.

Pri dlhodobom vystavení zvýšeným koncentráciám ozónu môže dôjsť k rozvoju zápalových ochorení dýchacích ciest, pľúc, zmenám v zložení krvi, zvýšenej náchylnosti na alergie a zníženiu odolnosti organizmu.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM