Rôzne Správy

Bratislavčania môžu hlasovať o víťazných projektoch Občianskeho rozpočtu

Finančné prostriedky vyčlenené pre Občiansky rozpočet budú rozdeľované pomerom na základe počtu hlasov, ktoré občania odovzdajú pre konkrétne projekty.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania môžu hlasovať o víťazných projektoch Občianskeho rozpočtu
Zdroj: TASR

Bratislavčania sa môžu zapojiť do Občianskeho rozpočtu a rozhodnúť tak, aké projekty bude hlavné mesto realizovať. Verejnosť môže hlasovať od 2. do 14. novembra na webovej stránke mesta či osobne v kancelárii Služieb občanom v budove magistrátu hlavného mesta.

Rozhodovať môžu o 3 projektoch, ktoré boli získané od občanov prostredníctvom Burzy nápadov. Finančné prostriedky vyčlenené pre Občiansky rozpočet budú rozdeľované pomerom na základe počtu hlasov, ktoré občania odovzdajú pre projekt, ktorý chcú podporiť. Bratislava24.sk informovala Veronika Šafáriková z bratislavského magistrátu.

„Do konca augusta hlavné mesto prijímalo podnety a návrhy v burze nápadov. Následne sa 3. októbra konalo ich verejné prerokovanie a aktuálne už môžu Bratislavčania hlasovať o konkrétnych návrhoch,“ povedala námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková.

Hlasovať môže každý Bratislavčan nad 15 rokov, pričom hlasovať je možné len jedenkrát. Každý obyvateľ však môže hlasovať za ľubovoľný počet návrhov.

Po spracovaní výsledkov hlasovania budú projekty zapracované do návrhu rozpočtu hlavného mesta na rok 2018. Následne sa spracované projekty občianskeho rozpočtu v decembri predložia mestskému zastupiteľstvu spolu s rozpočtom hlavného mesta na budúci rok.

42 návrhov

Aj tento rok boli Bratislavčania iniciatívni a v celoročnej Burze nápadov sa vyzbieralo až 42 podnetov. Z toho najviac návrhov bolo z oblasti dopravy a životného prostredia. Všetky tieto návrhy priebežne posudzovali zástupcovia a odborní pracovníci hlavného mesta. Prioritne sa posudzovali možnosti realizácie návrhov vzhľadom na rozpočet a kompetencie samosprávy na úrovni hlavného mesta, mestských častí a mestských organizácií.

V tejto fáze procesu sa začiatkom októbra konalo verejné prerokovanie návrhov s občanmi. Cieľom verejného fóra bola vzájomná diskusia občanov so zástupcami odborných sekcií hlavného mesta o realizovateľných návrhoch. Návrhy diskutujúci rozdelili na tri kategórie – určené na hlasovanie, odporúčania pre mesto a jeho organizácie a vyradené návrhy, ktoré sú mimo kompetencie mesta, sú nad rámec rozpočtu alebo sú nekonkrétne.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM