Rastislav Búgel Krimi

Bratislavčana na svadobnej ceste v USA zatkla FBI! Hrozia mu DESIATKY rokov za mrežami

Bratislavčana priamo na letisku v USA chytila FBI. Za mrežami môže skončiť až na niekoľko desiatok rokov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčana na svadobnej ceste v USA zatkla FBI! Hrozia mu DESIATKY rokov za mrežami
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ešte uprostred decembra 2023 agenti FBI v Spojených štátoch zadržali dnes už 31-ročného Bratislavčana Alana B.. Na prípad upozornil denník Plus 7 dní.

Agenti chytili Alana na letisku Newark neďaleko New Yorku. Muž čelí vážnym obvineniam z toho, že mal byť spoluzakladateľom a hlavou nelegálneho internetového trhoviska Kingdom Market. Informuje o tom aj americké ministerstvo spravodlivosti.

Obrovský nelegálny biznis

Na nelegálnej online platforme sa pred jej zatvorením nachádzalo 25-tisíc inzerátov. Predávali sa tam drogy, ukradnuté identity, falošné doklady a bankovky a dokonca aj počítačové vírusy. „Tento prípad je výsledkom veľkého úsilia tímu amerických a medzinárodných vyšetrovateľov, ktorí sa zamerali na jeden z najväčších darknetových trhov na svete,“ povedal americký prokurátor Sayler A. Fleming.

Kto chcel na nelegálnom trhovisku obchodovať, musel zaplatiť vstupný poplatok 500 eur. Všetky transakcie sa uskutočňovali v kryptomenách.

Chytili ho na svadobnej ceste

Zoznam obvinení, ktorým čelí Bratislavčan, je poriadne rozsiahly: sprisahanie za účelom distribúcie kontrolovaných látok, distribúcia kontrolovaných látok, sprisahanie za účelom krádeže identity a podvod v súvislosti s dokladmi totožnosti, krádež identity, krádež identity s priťažujúcimi okolnosťami, zneužitie pasu a sprisahanie za účelom prania špinavých peňazí.

Slovák aktuálne sedí vo väzení. "Podľa výpovede počas vypočúvania vo väzbe bol pán B. v USA niekoľko dní na svadobnej ceste,“ povedal pre Plus 7 dní hovorca prokuratúry východného okresu Missouri v meste St. Louis Robert Patrick.

Čo mu hrozí?

Američania s prípadom oboznámili aj slovenskú ambasádu vo Washingtone. Tá však odmietla poskytnúť akékoľvek informácie.

Podľa amerického ministerstva spravodlivosti Alanovi hrozia desiatky rokov za mrežami a pokuta do výšky 5 miliónov dolárov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM