Rôzne

Nová tvár priestoru v centre mesta: O premene Námestia SNP rozhodne súťaž

Budúcu podobu pomôžu vytvoriť najlepší architekti, aby sa stalo čo najlepším priestorom pre obyvateľov a návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Nová tvár priestoru v centre mesta: O premene Námestia SNP rozhodne súťaž
3
Galéria

Vyhlásenie výsledkov súťažného dialógu sa očakáva na konci júla 2020. Členmi hodnotiacej komisie budú primátor Matúš Vallo, starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, domáci i zahraniční architekti Igor Marko, Michal Fišer, Marko Studen, Daniel Zimmermann či Pierre Alain Ttrévelo.

Najdôležitejší priestor

Námestie SNP a Kamenné námestie sú v pamiatkovej zóne a patrí medzi najdôležitejšie priestranstvá v meste.

Je významné nielen historicko-spoločensky, ale je aj dôležitým prestupným uzlom pre mestskú hromadnú dopravu.

„Názor, že súčasný stav tohto verejného priestoru je nevyhovujúci, je otvorene rozšírený medzi odborníkmi, verejnosťou a samosprávou,“ uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Živé námestie

V rámci projektu Živé námestie, ktorého cieľom je nenáročnými zmenami na Námestí SNP a Kamennom námestí vytvoriť funkčný a prístupný mestský priestor, boli zozbierané dáta a spracované analýzy, ktoré sa týkajú týchto námestí.

„Tie poslúžili ako podklad pre verejnú architektonickú súťaž, z ktorej môže následne vzísť dlhodobá stratégia rozvoja týchto území,“ podotkol hovorca. Zámerom je, aby budúcu podobu námestí pomohli vytvoriť čo najlepší architekti a aby bola tým najlepším, čo je v súčasnosti možné.

Termín do januára

Prihlásiť sa do súťaže je možné do 17. januára 2020. Komisia z prihlásených tímov vyberie štyri, ktoré sa na základe predložených podkladov budú javiť ako najspôsobilejšie na spracovanie kvalitného návrhu.

„Na úvodnej verejnej konferencii, ktorú predpokladáme v marci 2020, im bude predstavené územie a aktuálna diskusia o témach, ktoré považujeme za najpodstatnejšie. Po necelých dvoch mesiacoch, na prelome apríla a mája 2020, by všetky tímy mali predstaviť komisii, expertom a lokálnym aktérom svoje koncepcie,“ priblížil Bubla.

Po diskusii dopracovanie

Po diskusii dostanú spätnú väzbu a usmernenia na ďalšie dopracovanie. Následne s odstupom približne ďalších dvoch mesiacov predstavia súťažiaci už dopracované návrhy, komisia ich po diskusii vyhodnotí a zoradí podľa kvality.

„Súťažiaci predložia cenové ponuky, ktoré budú posúdené spolu s výstupmi z predchádzajúcej etapy. S účastníkom, ktorého ponuka (primárne kvalita, sekundárne cena) bude najlepšia, sa uzatvorí zmluva, ktorej predmetom bude ďalšia práca na návrhu v nadväzujúcich projektových stupňoch,“ spresnil hovorca.

Živé námestie
7
Galéria
Zdroj: Projekt Živé námestie

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM