Samospráva

Vieme, kde povolia voľný výbeh psov aj mimo oplotených areálov

Voľný pohyb psov bez vôdzky bude možný aj tam, kde to bolo doteraz zakázané.

Ilustračný obrázok k článku Vieme, kde povolia voľný výbeh psov aj mimo oplotených areálov
2
Galéria
Zdroj: TASR

Návrh nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) v Ružinove „legalizuje“ niektoré neoplotené priestranstvá, na ktorých bol voľný výbeh psov zakázaný, ale majitelia psov ho nerešpektovali.

Súboj psíčkarov a nepsíčkarov

„Jedna z obrovských tém v každej samospráve je večný súboj psíčkarov a nepsíčkarov. Chceme to riešiť zlepšením pravidiel. Dnes sú pravidlá v Ružinove nastavené tak, že voľný výbeh psov je len v oplotených výbehoch, všade inde by mal byť pes na vôdzke, čo skoro nikto nerešpektuje,“ uviedol ružinovský starosta Martin Chren.

Popri zvyšovaní počtu oplotených výbehov pre psy preto mestská časť pristupuje k vytvoreniu neoplotených voľných výbehov. Ide o osem lokalít – Ružinovská /Chlumeckého, Tomášikova pri Curel-i , park Ostredky, Prievozská, Sabinovská, Cyrilova, Haburská a Luhačovická. V súčasnosti ich už majitelia psov využívajú a nechodí tadiaľ veľa peších.

Výnimkou bude len výbeh na Prievozskej ulici, ktorý bude oplotený, keďže sa nachádza v blízkosti frekventovanej cesty. Zoznam všetkých lokalít, kde bude legálne venčenie psa bez vôdzky, je zverejnený na webovej stránke samosprávy.

Povinnosti majiteľov psov

Naďalej bude platiť povinnosť majiteľa zabezpečiť čistotu a odpratávať psie exkrementy. Osadia preto viac smetných košov, pribudnú tiež informačné tabule a lavičky. Do budúcna nie je vylúčené rozširovanie takýchto plôch, ak s tým budú obyvatelia súhlasiť.

Ružinov má oplotené výbehy pre psy na Astronomickej, Syslej a Tomášikovej ulici. Najnovší pribudol v parku pred Paneurópskou vysokou školou na Tomášikovej ulici a je súčasťou konceptu ružinovského bulváru.

V priebehu roka sa plánuje okrem iného osadenie prírodných prvkov pre agility, pribudnúť by mali aj lavičky, pitná fontánka či altánok. Niektoré práce financuje mestská časť, iné sú v réžii hlavného mesta.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM