Rôzne

Petržalka už dáva peniaze na dotácie podľa nových pravidiel

Na podporu verejnoprospešných aktivít vyčlenili v rozpočte na tento rok 100-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka už dáva peniaze na dotácie podľa nových pravidiel
Zdroj: TASR

V mestskej časti začali od 1. januára platiť nové pravidlá pre prideľovanie dotácií na verejnoprospeš­né ciele.

Elektronické podávanie

„Asi najdôležitejšou zmenou je podávanie žiadostí o dotácie elektronickou formou, čím sa zníži byrokracia a zjednoduší systém hodnotenia žiadostí,“ objasnila vicestarostka Jana Hrehorová, ktorá zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) predkladala.

„Pravidlá po novom určujú aj finančnú spoluúčasť žiadateľa a maximálnu výšku dotácie. Menia sa i povinné prílohy podávané spolu so žiadosťou. Pribudne záverečná správa o realizácii projektu, aj podmienky propagácie mestskej časti,“ dodala.

Päť oblastí pôsobenia

Dotácia, ktorá prevyšuje dvetisíc eur podlieha hodnoteniu dotačnej komisie i schváleniu miestnym zastupiteľstvom. Záujemca o dotáciu si v žiadosti sám vyberie oblasť pôsobenia a podľa toho sa žiadosti rozdelia pre príslušné dotačné komisie

„Tých je päť, konkrétne školská, sociálna, športová, kultúrna a tiež komisia životného prostredia,“ doplnila poslankyňa Iveta Jančoková, ktorá bola spolupredklada­teľkou novelizovaného VZN.

Predstavia fungovanie

Miestny úrad pripraví už o niekoľko dní informačné stretnutie a na ňom predstaví fungovanie elektronického predkladania žiadostí.

Žiadosti o dotácie do dvetisíc eur sa dajú podávať elektronicky až do konca októbra. Najneskôr do 60 dní od ich podania o nich bude rozhodovať starosta.

Pridelené dotácie aj prehľad žiadostí zverejňuje Petržalka na svojej internetovej stránke. K ukončeným projektom teraz po novom pribudnú aj krátke hodnotenie a presný účel použitia peňazí samosprávy.

Pre kluby sa nič nemení

Okrem 100-tisíc eur na iniciatívy obyvateľov, občianskych združení a neziskových organizácii v Petržalke je rovnako veľká suma z rozpočtu vyčlenená aj na podporu veľkých športových klubov. V ich prípade sa podmienky prideľovania podpory nemenia.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM