Správy

V Bratislave si uctili obete z augusta 1968

Obete vpádu sovietskych vojsk do Československa v auguste 1968 si prišli uctiť predstavitelia Slovenskej republiky na pietnej spomienke pred Univerzitou Komenského v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave si uctili obete z augusta 1968
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Okrem zástupcov štátu a veľvyslanectiev susedných krajín boli na Šafárikovom námestí aj pamätníci udalostí a vojenskí veteráni.

Tento rok si Slovensko pripomína 48. výročie začiatku okupácie. „Na tieto udalosti nesmieme zabúdať, pretože podobné ideológie ožívajú aj dnes,“ povedal poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Na udalosti si zaspomínal aj dnes už 91-ročný vtedajší príslušník Československej armády František Martoš. „Zarážajúce je, že tieto zločiny zostali dodnes nepotrestané,“ podotkol Martoš.

Na znak úcty položili vence

Účastníci spomienky položili vence k pamätnej doske s menami troch obetí zastrelených na Šafárikovom námestí. „Všetkým je známy príbeh študentky Danky Košanovej. Málokto ale pozná zastreleného robotníka z Bojníc Stana Siváka, ktorý chcel padajúcu študentku zachytiť. Tretí padlý, Ján Holík, bol zas otcom štyroch detí,“ pripomenul predseda Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák.

Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala bol vpád vojsk katastrofou aj pre samotné mesto. „Za štyridsať rokov komunizmu sa zničilo v Bratislave viac pamiatok ako za obe svetové vojny dohromady,“ povedal.

Rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta zdôraznil dôležitosť poznania tejto histórie aj u mladej generácie. „Akademická obec musí klásť dôraz na interpretácie historických udalostí, pretože národ, ktorý nepozná vlastnú históriu, si ju musí prežiť znova,“ uzavrel Mičieta.

Čítajte aj: Svojho miláčika môžete už na jeseň pochovať na zvieracom cintoríne v Bratislave

Spomienka na obete augusta 1968
3
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM