Rôzne Správy

Bratislava si pripomenula 73. výročie ukončenia bojov o hlavné mesto

Od oslobodenia Bratislavy v stredu 4. apríla 2018 uplynulo 73 rokov. V bojoch o mesto zahynulo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov a 121 civilistov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava si pripomenula 73. výročie ukončenia bojov o hlavné mesto
4
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Magistrát

Bratislava si dnes (4. 4.) pripomenula 73. výročie ukončenia bojov o hlavné mesto. Tento významný medzník v dejinách hlavného mesta si pripomenuli predstavitelia bratislavskej samosprávy spolu so zástupcami Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, pozvanými hosťami a obyvateľmi Bratislavy. Pietna spomienka sa už tradične konala pri Pomníku víťazstva na Námestí Eugena Suchoňa.

Ide o každoročné podujatie, na ktorom sa zúčastňujú okrem predstaviteľov vedenia hlavného mesta aj najvyšší predstavitelia ústredných orgánov štátnej správy, vedúci diplomatických misií akreditovaných v SR so sídlom v Bratislave, predstavitelia registrovaných cirkví v SR, územných a miestnych samospráv, ako aj zástupcovia médií a širokej verejnosti.

Príhovor primátora

Prítomným sa prihovoril primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, pričom upozornil na to, že práve dnešným dňom si pripomíname udalosť, ktorá je porážkou toho najhoršieho zla, aké kedy ovládlo Európu. Zároveň tak vzdal úctu všetkým vojakom, ktorí zabojovali za našu krajinu a vyzdvihol mier, slobodu a demokraciu, ktorú čoraz viac vnímame ako samozrejmosť.

„Práve tragédia 2. svetovej vojny nech nám slúži ako memento, aké nebezpečné je ignorovať netoleranciu, xenofóbiu, neznášanlivosť a rasizmus. Nepodliehajme pokušeniu, že zmena k lepšiemu príde sama. Napokon, máme to o toľko jednoduchšie, ako títo známi i neznámi hrdinovia 2. svetovej vojny. Nik od nás nežiada najvyššiu obeť: naša úloha dnes je bojovať proti zlu v každodennom živote, zlu, ktoré stretávame denne okolo nás – v rodinných debatách, v médiách či na sociálnych sieťach. Pretože ak čo i len trocha poľavíme v zápase za demokratické hodnoty, poľahky môžeme opäť prísť o náš dnešný, tak slobodný a bezstarostný, život,“ uviedol vo svojom príhovore primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Organizátormi podujatia sú tradične hlavné mesto spolu s Oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Pietna spomienka pri príležitosti 73. výročia ukončenia bojov o hlavné mesto
4
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM