Rôzne

Bratislava sa po prvý raz zapojí do Európskeho dňa obezity

Bratislavčania sa môžu po prvýkrát zúčastniť Európskeho dňa obezity a konzultovať svoj zdravotný stav s lekármi, športovými inštruktormi aj výživovými poradcami.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa po prvý raz zapojí do Európskeho dňa obezity
Zdroj: TASR

Počas soboty 21. mája sa budú môcť záujemcovia stretnúť s odborníkmi, ktorí budú merať krvný tlak, cholesterol a glukózu v krvi, určovať BMI, obvod pása, merať množstvo svalstva a tuku v tele, zostavovať zdravý jedálny lístok a predovšetkým poskytovať konzultácie ľuďom s týmto problémom, či ich príbuzným a známym.

Lekári, športoví inštruktori i výživoví poradcovia budú pripravení pomáhať od 10. do 14. hodiny v bratislavskej Starej tržnici (1. poschodie, galéria SNP).

V Bratislave vedci z Biomedicínskeho centra SAV priblížia záujemcom príčiny a dôsledky obezity na úrovni molekúl, buniek a orgánov, ako aj novinky z oblasti výskumu obezity vo svete aj u nás.

V spolupráci s Fakultou telesnej výchovy a športu UK si budú môcť návštevníci podujatia v Bratislave vyskúšať správnu techniku severskej chôdze nordic walking a vo všetkých troch pilotných mestách s trénermi pohybovej aktivity aj ďalšie športové aktivity pomáhajúce rozvoju pohybových schopností zameraných na optimalizáciu hmotnosti (prezentácia cvikov kettlballom, predvádzanie strečingu, ako aj cvikov na fit loptách, balančnej doske.

O zdravotný stav obyvateľov sa zaujíma aj hlavné mesto SR Bratislava, ktoré prostredníctvom svojej Kancelárie Zdravé mesto realizuje projekty s cieľom šírenia osvety a prevencie a zároveň sa tak zameriava na aktivity, ktoré majú za cieľ zmeniť životný štýl obyvateľov Bratislavy a zlepšiť životné a pracovné prostredie mesta.

Európsky deň obezity chce aj na Slovensku upozorniť na epidémiu nadváhy a obezity. Slovensko sa po prvý raz pripája k Európskemu dňu obezity, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť na nárast obezity.

Tá je piatym najčastejším dôvodom úmrtia na starom kontinente. Sobota 21. mája má patriť zamysleniu sa nad tým, ako sa správne postaviť k našej telesnej hmotnosti.

Obezita nie je len otázka životného štýlu

Európsky deň obezity vyhlásila Európska asociácia pre štúdium obezity, ktorá združuje organizácie z 32 európskych krajín (členom je aj OS SDS).

Cieľom EASO je monitorovať stav a vývoj nadváhy a obezity v Európe a upozorňovať na negatívne trendy spojené s obezitou a pridruženými chorobami ako sú diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia, onkologické ochorenia a ďalšie, nielen v dospelej, ale aj v detskej a adolescentnej populácii.

Snahou EASO je tiež ukázať, že obezita nie je len problém čisto osobného životného štýlu, ale aj ďalších súvislostí vychádzajúcich z prostredia, ktoré je potrebné riešiť na celospoločenskej úrovni.

Príčiny môžu siahať od genetických a endokrinných podmienok až po faktory životného prostredia, ako je napríklad stres, strava a stále viac sedavé zamestnanie.

Čítajte aj: Aj tento rok si môžete nechať bezplatne vyšetriť znamienka

Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM