Rôzne

Ružinov nastavuje jasné pravidlá pre podniky. Za ich nedodržanie budú padať pokuty

Ružinov zavádza aj zodpovednosť prevádzkovateľa podniku za hlučných zákazníkov, aj keď sa priamo v podniku nenachádzajú, ale len postávajú pred ním.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov nastavuje jasné pravidlá pre podniky. Za ich nedodržanie budú padať pokuty
Zdroj: TASR

Ružinov stanovuje jasné a korektné pravidlá pre podniky na svojom území. Reaguje tým na opakujúce sa sťažnosti obyvateľov v súvislosti s niektorými reštauračnými a pohostinskými zariadeniami.

Otváracie hodiny

Mení preto všeobecne záväzné nariadenia (VZN) o otváracích hodinách a verejnom poriadku. Zmeny odsúhlasili ružinovskí miestni poslanci.

„Rozhodli sme ‚neísť‘ cestou obmedzovania otváracích hodín, pretože by sme museli plošne postihovať všetkých, aj tých, ktorí dodržiavajú všetky pravidlá. Hlavné zmeny, ktoré zavádzame, je väčšia kontrola a prísnejšie pravidlá z hľadiska hluku,“ uviedol ružinovský starosta Martin Chren.

V súlade so zákonom o obecnom zriadení zakazuje napríklad mestská časť hlučné hudobné produkcie v nočných hodinách, a to ako v interiéri, čiže v samotnom podniku, tak aj v exteriéri, teda pred predmetnou prevádzkou. Problémy totiž časti spôsobujú aj hluční návštevníci prevádzok postavajúcich vonku – rušiaci nočný pokoj a verejný poriadok. „Podobne, ako je to v iných mestských častiach, zavádzame zodpovednosť prevádzkovateľa podniku za takýchto zákazníkov, aj keď sa priamo v podniku nenachádzajú,“ poznamenal Chren.

Pokuty za hluk

Jedno z pozmenených nariadení stanovuje zároveň aj presný čas prevádzkových služieb pre podniky poskytujúce pohostinské služby s hudobnou produkciou i bez nej. Otváracie hodiny sa pritom líšia aj podľa toho, či sa takéto zariadenia nachádzajú v bytových budovách a polyfunkčných objektoch s bytovými podlažiami, alebo mimo nich. Zakazuje sa tiež hudobná produkcia v lete v exteriéri prevádzky, ktorá je umiestnená v bytovej budove alebo v jej blízkosti, a to po 20:00 hod.

„Podmienky nechávame podobne nastavené, čo ale sprísňujeme, sú postihy, sankcie a mechanizmy v prípade, že (podniky, pozn. red.) narúšajú verejný poriadok, napríklad príliš veľkým hlukom alebo neporiadkom,“ poznamenal Chren. Fyzickej osobe môže byť uložená pokuta do výšky 33 eur, právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie do výšky 6638 eur.

Ilustračný obrázok

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM