Rôzne

Projekt Guthaus sľubuje menej zastavaných plôch

Developerský projekt v susedstve Račianskej ulice v porovnaní s pôvodným zámerom upravili.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Guthaus sľubuje menej zastavaných plôch
7
Galéria
Zdroj: guthaus.sk

Nový vlastník projektu developer Corwin v ňom urobil viacero zmien. Ide napríklad o menšiu zastavanú plochu, viac zelene a menej áut na parkoviskách a na cestách v dopravnej špičke.

Menšia podlažná plocha

„Znížila sa nielen zastavaná plocha pozemku, no o takmer 6500 m2 klesla aj celková podlažná plocha budovy. Vzniknutý priestor sa využije na vytvorenie 1200 m2 dažďových záhrad. Budú miestom pre oddych nielen obyvateľov obytného komplexu, ale zároveň budú zadržiavať zrážky a ochladzovať celé okolie počas horúcich letných mesiacov,“ tvrdí investor.

Sľubuje aj vegetačné strechy na celej stavbe s celkovou plochou 2600 m2, športoviská i miesta pre detské hry.

„V porovnaní s pôvodným projektom došlo v Guthause k obmedzeniu výmery kancelárií. Vďaka tomu bude predstavovať nielen príjemnejšie miesto na bývanie, no výsledkom bude, v porovnaní s pôvodným projektom, aj nižšia záťaž Račianskej ulice najmä v čase dopravnej špičky,“ povedal projektový manažér Corwinu Filip Gulan.

Nový cyklochodník

Pribudnúť má aj nový cyklochodník a priestory na parkovanie, údržbu a servis bicyklov. Zmena projektu má byť podľa developera v prospech viacerých okolitých ulíc, najmä Račianskej. V rannej a popoludňajšej dopravnej špičke z nich v porovnaní s predchádzajúcim projektom má ubudnúť 111 áut.

Rokovania s mestskou časťou Nové Mesto trvali vyše 15 mesiacov, počas ktorých sa podľa investora realizovali viaceré spresnenia a úpravy projektu. Zavŕšením celého procesu je zmena stavby pred dokončením, ktorá má umožniť projekt v novej podobe.

Právoplatné územné rozhodnutie a stavebné povolenie počítajú ešte s pôvodným, masívnejším projektom a vyššou zastavanosťou územia, ktorý mal väčšie nároky na dopravu aj menej verejných priestranstiev.

„Bolo by v rozpore so záujmami samosprávy i obyvateľov lokality, ak by k zmene stavby nedošlo,“ podotkol projektový manažér Corwinu Erik Fusík.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM