Maros Palesch Rôzne

Bratislava pred auditom

Externý audit finančného stavu Bratislavy, ktorý bude objektivizovať aj jej dlh, pripravuje nová mestská samospráva, ktorá vzišla z komunálnych volieb v novembri 2010.

„Takúto organizáciu vyberieme počas januára. Veľmi rýchlo urobíme audit a poslancom povieme, toto je stav, v akom sme prebrali mesto,“ avizuje novozvolený bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD).

Mestské organizácie dostali upozornenie, aby neobstarávali a neobjednávali práce nad určitú hranicu. Ak potrebujú obstarávať pre bežnú prevádzku, musia mať súhlas finančného oddelenia. Bratislava je do prijatia rozpočtu na rok 2011 v provizóriu. Podľa primátora by mal byť rozpočet schválený v mestskom zastupiteľstve (MsZ) pravdepodobne v marci.

Podľa odhadu je výška dlhu mesta približne 40 miliónov eur za nezaplatené faktúry za práce objednané v bývalom volebnom období. Ftáčnik ďalej uviedol, že časť problémov je riešená. Metro Bratislava, a.s., si požičalo 1,5 milióna eur podľa uznesenia poslancov v súvislosti so Starým mostom.

Na margo financií na rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu, kde bude tento rok svetový hokejový šampionát, povedal, že je „vyriešených 7,9 milióna eur za už vynaložené výkony, ale ďalších 14,9 milióna eur treba ešte vynaložiť. A niektoré ďalšie peniaze na cesty, Správu telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Bratislavy atď.,“ konštatoval. „Čiže, ten balík je väčší ako 14,9 milióna eur,“ vysvetlil Ftáčnik.

Požiadal Generálneho investora Bratislavy, aby pripravil komplexný materiál o štadióne na januárové rokovanie MsZ. „Musíme spoločne vyriešiť, akým spôsobom budeme financovať tento dlh, keďže mesto si nemôže požičať. Hľadáme na to spôsoby, budeme diskutovať aj s bankami,“ mieni. V súvislosti s dlhom za práce na Starej radnici Ftáčnik predpokladá, že došlo k jeho konsolidácii v tom zmysle, že sa tiež našla banková záruka. Radnica by mala byť otvorená pre verejnosť 24. apríla.

„Avizovali sme finančnému oddeleniu magistrátu, že budeme krátiť mzdy v správe, čo sa týka v plnom rozsahu magistrátu a v menšej miere správy mestských organizácií,“ priblížil Ftáčnik. „Toto sme si vyčíslili a zistili sme, že priestor je ešte väčší. Pôjdeme zrejme do väčšieho šetrenia, než je 10 percent. Chceme sa dotknúť aj počtu zamestnancov,“ vysvetlil s tým, že do prípravy rozpočtu chcú ukázať MsZ, že sa udiali kroky na šetrenie na mzdách. Nižšie platy majú primátor, riaditeľ magistrátu a riaditeľ kancelárie primátora.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM