Kultúra Rôzne

Bratislava počas leta ožije vďaka sérii pouličných koncertov

V Bratislave odštartoval projekt Viva Ulica!, ktorý počas letných dní prinesie do ulíc hlavného mesta kvalitnú hudbu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava počas leta ožije vďaka sérii pouličných koncertov
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

V Bratislave na nábreží pri OC Eurovea oficiálne otvorili prvé miesto pre projekt Viva Ulica!, ktorý má do ulíc medzi ľudí dostať kvalitnú hudbu. Jeho cieľom je zmeniť zažité negatívne vnímanie pouličnej hudby v hlavnom meste a pozdvihnúť jej úroveň.

V pilotnom ročníku projektu sa v bratislavských uliciach predstaví desiatka talentovaných hudobníkov a hudobných zoskupení. Svojím umením majú dokázať, že aj naše hlavné mesto sa môže rovnať veľkým kultúrnym metropolám.

Kultúra pouličného hrania

„U nás je stále pouličné hranie vnímané ako určitá forma žobrania. Chceme to zmeniť a ukázať, že vo väčšine prípadov sú to vyštudovaní hudobníci, ktorí si týmto spôsobom nielen privyrábajú, ale robia radosť aj sebe. V Európe je pouličné hranie súčasťou našich životov dobrých 200 rokov,“ povedal Matej Drlička, riaditeľ Viva Musica! festivalu.

Podľa bratislavského primátora Iva Nesrovnala, sa týmto projektom hlavné mesto SR priradí k metropolám ako Paríž či Barcelona, kde v uliciach a verejných priestranstvách hrávajú dobrí hudobníci: „Nie je to o žobraní, je to o kvalitnej hudbe, ktorá obohatí život Bratislavčanov. Začíname tu na nábreží, ale projekt sa bude posúvať aj inde do Starého mesta – na Hviezdoslavovo námestie, Hlavné námestie, Primaciálne námestie, ale aj do mestských častí.“

Desať finalistov projektu

Desať finalistov, ktorí získali oficiálne miesto na vlastné koncerty a počas celého leta budú v uliciach hlavného mesta hrať kvalitnú, prevažne klasickú hudbu, vybrala odborná porota z množstva prihlásených uchádzačov. Medzi nimi je aj zoskupenie Adventure Strings, ktoré odštartovalo sériu „pouličných koncertov“.

Finalistov projektu Viva Ulica!, ktorých spolu s Matejom Drličkom vyberali skladateľka Ľubica Čekovská a dirigent Braňo Kostka, bude možné počas celého leta stretnúť napríklad aj pod Michalskou bránou či pri populárnom Čumilovi. Súťaž pre nich však nekončí, všetci si zahrajú v rámci festivalu Viva Musica! na jednom zo záverečným koncertov a jeden z finalistov získa aj priestor na honorované sólo vystúpenie.

Program, mená ďalších finalistov a informácie nájdete na www.vivaulica.sk.

Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM