Samospráva

Bratislava plánuje v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 489 mil. eur. Kam pôjdu peniaze?

Ak návrh rozpočtu schvália mestskí poslanci, začiatkom apríla sa zruší rozpočtové provizórium, v ktorom je Bratislava od začiatku roka.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava plánuje v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 489 mil. eur. Kam pôjdu peniaze?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislava plánuje v tomto roku hospodáriť s rozpočtom vo výške 489,39 milióna eur. Počíta s tým návrh rozpočtu, ktoré vedenie hlavného mesta na čele s primátorom Matúšom Vallom hodnotí ako základ realizácie kvalitatívnej zmeny v tom, ako Bratislava strategicky plánuje a rozhoduje.

Zruší sa provizórium

Ak návrh rozpočtu schvália vo štvrtok (28. 3.) mestskí poslanci, začiatkom apríla sa zruší rozpočtové provizórium, v ktorom je Bratislava od začiatku roka.

Návrh rozpočtu je vypracovaný ako vyrovnaný. Bežné príjmy na úrovni 318 milióna eur rastú oproti rozpočtu za rok 2018 o 15 percent. Podľa mesta je to predovšetkým vďaka lepšiemu výberu daní z príjmu fyzických osôb na celonárodnej úrovni. „Prebytok bežného rozpočtu vo výške 10,5 milióna eur je spolu so zapojením fondov hlavného mesta, príspevkom zo štátneho rozpočtu a európskych fondov, ako aj finančných operácií použitý na investičné projekty po celej Bratislave vo výške 101 milióna eur,“ spresňuje samospráva v dôvodovej správe.

Vďaka pozitívnemu vývoju výberu dane z príjmu fyzických osôb a znižovaniu úverového zaťaženia klesá v návrhu rozpočtu na rok 2019 miera zadlženia mesta na úroveň necelých 49 percent bežných príjmov, mimo akýchkoľvek sankčných pásiem. „Takýto vývoj vytvára rezervu v prípade zhoršenia ekonomickej situácie na udržanie dlhovej služby pod 60-percentným stropom,“ podotýka magistrát. Takto navrhnutý rozpočet vytvára podľa bratislavskej samosprávy priestor na posilnenie mesta voči „nekoordinovaným záujmom súkromných investorov“.

Polícia aj radiála

„Mestská polícia získa v rámci návrhu rozpočtu personálne aj technické posilnenie, s cieľom zvýšiť postavenie polície aj bezpečnosť v meste. Spolu s reformou mestskej polície zvyšuje návrh rozpočtu prevádzkové výdavky polície na zvýšenie miezd a nábor nových ľudí, ako aj nákup nového vybavenia. Mesto taktiež investuje do rozvoja kamerového systému v meste a údržby verejného osvetlenia,“ približuje mesto.

Deklaruje, že pomoc najslabším a najzraniteľnejším je jednou z priorít tohto rozpočtu. V oblasti sociálnej starostlivosti sa budú realizovať viaceré pilotné projekty v oblastiach pomoci ľuďom bez domova a seniorom v domácom prostredí, prevencie a bezpečnosti v oblasti drog v ohrozených lokalitách či pomoc ľuďom, ktorí zažili násilie.

„Rozpočet financuje veľké investičné projekty, ako rekonštrukciu Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály, prípravu Petržalskej električky a ďalších modernizácií existujúcich aj výstavby nových tratí. Okrem toho investuje do realizácie aj prípravy nových cyklotrás, preferencie MHD a rekonštrukcii ciest, chodníkov a križovatiek. V rámci rozpočtu sa počíta s auditom energetickej efektívnosti budov vo vlastníctve mesta,“ uvádza magistrát.

V rámci dopravy je vysokou prioritou vyriešenie parkovania v meste. Návrh rozpočtu počíta s investíciou do spustenia celomestskej parkovacej politiky a výstavbou viacerých parkovacích plôch. Magistrát zrealizuje v rokoch 2019 a 2020 revíziu výdavkov a príjmov mesta v najväčších rozpočtových položkách.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Bratislava
5
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM