ESL Kultúra

Bratislava ožije pouličným umením. Čo nás čaká na streche PRIOR-u na Kamennom námestí?

Festival pouličného umenia Bratislava Street Art Festival 2020 sa aj napriek koronakríze podarilo zrealizovať.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava ožije pouličným umením. Čo nás čaká na streche PRIOR-u na Kamennom námestí?
8
Galéria
Zdroj: Bratislava Street Art Festival

Festival prinesie do ulíc Bratislavy viacero diel známych umelcov.

Street Art Fleet

Originálnym počinom európskeho formátu je Street Art Fleet. Umelecky spracovaná flotila 4 autobusov Karosa B741 v spolupráci s Dopravným podnikom brázdi ulice hlavného mesta už od stredy 2. septembra. Namiesto reklamy sú na autobusoch výtvarné diela od rešpektovaných svetových umelcov ako je FinDac, Fat Heat & TransOne, Jana und JS a slovenského umelca SKC.

Street Art Gallery

Street art je charakteristický aj tým, že väčšinou vzniká na starších objektoch a tak časom mizne. Len nedávno Bratislava prišla o niekoľko cenných street artových diel ako napríklad „Dievča so švihadlom“ od talianskeho umelca Milla, respektív medzinárodne ocenené dielo „Veľké oči“ írskeho autora FinDaca.

„Vďaka majiteľom budov však dotknuté objekty po rekonštrukcii dostanú späť svoju umeleckú tvár a Street Art Gallery na Kamennom námestí získa cenné diela. Obaja umelci súhlasili, že prídu do Bratislavy opäť vytvoriť stratené diela na nové fasády a stanú sa trvalou súčasťou Street Art Gallery,“ informoval riaditeľ festivalu Tomáš Lukačka z občianskeho združenia Euforion.

PRIOR

Obchodný dom PRIOR BRATISLAVA bude historicky prvým slovenským shoppingom, ktorý otvorí svoje priestory pouličnému umeniu.

"Od roku 2016 sme pracovali na Kamennom námestí a sme radi, že sa nám po piatich rokoch podarilo dostať street art aj do tejto ikonickej budovy. Vytvárame tak jedinečné miesto – Kamenné námestie a Street Art Gallery sa definitívne dostávajú na mapu svetovej street artovej scény. Fanúšikovia spišského travertínu však môžu byť pokojní, všetky historické prvky, ako aj kameň rešpektujeme a zachováme. Diela v interiéri by mali byť pre verejnosť prístupné po 24. septembra,“ dodáva Tomáš Lukačka.

Oslava

Bratislava Street Art je tento rok v našom meste už desiatykrát. V rámci aktuálnych opatrení sa organizátori rozhodli všetky sprievodné aktivity pre verejnosť zredukovať na jeden deň – sobotu 5.9.2020 a uskutočnia sa v exteriéri. Organizátori sprístupnia strechu OD PRIOR a verejnosť bude mať možnosť navštíviť toto netradičné miesto. Návštevníkov tam čaká workshop bubnovania s Rytmika.sk, výtvarný workshop so Zuzkou a Jankou, hula hoop workshop s Dominikou Hoopinikou, či Klauniáda pre deti a dospelých so Slížom a ďalší program.

Tradične nebude chýbať stage „Pod Líškou“ na ktorom sa predstavia D.J.'s Wosa, Rhino, Numa Be a skupiny Pikošky a Funtomas. „Sledujeme aktuálnu situáciu a vyzývame ľudí, aby boli zodpovední a dodržiavali platné nariadenia – dbali na hygienu, odstupy a používali rúška,“ uzatvára Tomáš Lukačka.

Viac informácií o programe nájdete na webe festivalu. VSTUP na podujatie je voľný.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM