Samospráva

Bratislava otvorí brány pre všetkých návštevníkov

Už dvanásty rok sa otvárajú brány Bratislavy pre všetkých návštevníkov. Môžete sa prísť pozrieť na miesta, ktoré sú bežne pre turistov zatvorené a navštíviť zdarma múzeá, či zoologickú záhradu a vidieť napríklad krstiny malého tigríčaťa. Zaujímavé sú aj pešie prehliadky mesta so sprievodcami.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava otvorí brány pre všetkých návštevníkov
Zdroj: TASR

V piatok 24. apríla štartuje trojdňové celomestské podujatie Bratislava pre všetkých 2015.

„Dni samosprávy nám pripomínajú vzácne historické obdobie nášho mesta – pridelenie mestských práv. V minulosti k nim patrili oslavy, ale aj neformálne stretnutia zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta. Bratislavská samospráva pred 12 rokmi sviatok obnovila,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Dni otvorenej samosprávy odštartuje už vo štvrtok (23.4.) Bratislavská burza kníh. Knihy za pár centov opäť ponúkne na svojom nádvorí mestská knižnica. Viac o burze kníh sa dočitate tu : Potrebujete pretriediť knihy, prípadne doplniť knižnicu novými titulmi a zároveň prispieť na dobrú vec?

Na piatkovom (24.4.) galavečere zase primátor ocení osobnosti, ktoré sa zaslúžili o kultúrny, spoločenský či športový rozvoj slovenskej metropoly.

Otvorenie turistickej sezóny

Opäť nebude chýbať odpečatenie mestských brán, ktorým v sobotu (25.4.) Bratislava otvorí turistickú sezónu. „Je to symbolický akt, ktorý pozýva všetkých, ktorí majú dobrú vôľu a vzťah k mestu. Alebo ho nemajú a môžu si ho získať. Chceme ukázať nielen krásu mesta, ale aj pohostinnosť,“ uviedol dnes riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo. Tradične je akcia robená v historickom duchu, v spoločenstve tovarišstva a starých bojových umení a remesiel.

Celý víkend si bude môcť verejnosť pozrieť reprezentačné priestory Primaciálneho paláca s obrazárňou a unikátnymi gobelínmi a v sobotu im dvere do svojej kancelárie otvorí aj primátor. Svoje brány v sobotu a nedeľu otvorí aj zoologická záhrada, kde počas tohto celomestského podujatia zvykne zavítať od 30.000 do 50.000 ľudí. Tento rok sa tam bude krstiť aj mláďatko tigra bieleho.

Plavby po Dunaji a Fantóm v Mestskom divadle

Bratislavčania sa cez víkend zadarmo odvezú známym Prešporáčikom a opäť sa bude dať aj bezplatne plaviť po Dunaji. Plavieb je päť a na každú je 200 vstupeniek. Tie si môžu záujemcovia vyzdvihnúť v mestskom divadle. „Vždy však bude možné si ešte nejakých 20 vstupeniek na každú plavbu vybrať priamo pred odplávaním lode, ak by niektorí neprišli načas, alebo vstupenky nevyužili,“ dodal Grežo.

Záujemcovia sa dostanú aj do podzemia Kaplnky sv. Jakuba, ktorá býva otvorená len počas tohto podujatia, či na ostrov Sihoť, na ktorý verejnosť bežne vkročiť nemôže. Bezplatne budú môcť navštíviť nielen mestské múzeum či galériu, ale svoje športoviská otvorí aj mestský STaRZ a zadarmo sa bude korčuľovať či plávať.

Aj v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava sa ľudia dostanú na miesta, ktoré sú bežne neprístupné. „Na miesta, ktoré sú technickým, zvukovým, svetelným zázemím, ale aj nové miesto, kde sa pripravuje galéria pod divadlom a ktoré bolo krytom civilnej ochrany,“ priblížil Grežo.

Bratislavčania budú môcť využiť aj pešie tematické prehliadky mesta so sprievodcami pod názvom Turistom vo vlastnom meste. Objaviť budú môcť tajomstvá hradného vrchu, veže Starého Mesta, kláštory a kostoly, remeslá i cechy.

V nedeľu (26.4.) bude Partizánska lúka patriť deťom. Lesníci aj tento rok chlapcom a dievčatám pomocou hier a súťaží ukážu, ako prebieha život v lese, aj to, čo je prácou lesníkov.

Dopravný podnik Bratislava posilní spoje a do ulíc vypraví navyše aj historické vozidlá.

Prečítajte si tiež: Dobrá správa! Počas podujatia „Bratislava pre všetkých“ budú posilnené spoje MHD a jazdiť bude aj historická električka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM