Rôzne Správy

Bratislava nemá iba jedno UFO! Konečne sa aj to druhé dostalo do dôležitého zoznamu

Do mestského zoznamu pamätihodností pribudlo 11 nových objektov. Medzi nimi aj objekt UFO na Medzijarkoch, medzi mestskými časťami Vrakuňa a Podunajské Biskupice.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava nemá iba jedno UFO! Konečne sa aj to druhé dostalo do dôležitého zoznamu
Zdroj: VisitBratislava

Poliklinika Tehelná v Novom Meste, komín bývalej čokoládovej továrne P. Mojsoviča v Starom Meste, Slnečné hodiny v Petržalke, umelecké dielo UFO v Podunajských Biskupiciach či súbor značenia protileteckých krytov šípkami v Starom Meste, Novom Meste a Ružinove i ďalších šesť objektov pribudlo do celomestského zoznamu pamätihodností Bratislavy. Jeho aktualizáciu schválili koncom mája bratislavskí mestskí poslanci.

Súčasť histórie Bratislavy

Tohtoročná aktualizácia obsahuje súbor vojenských prvkov, architektonické diela aj výtvarné diela poslednej tretiny 20. storočia,“ konštatuje dôvodová správa.

Pri výbere boli uplatnené tie isté hodnotiace kritériá, ktoré sa používajú od vzniku Celomestského zoznamu, a to kritérium významu danej osobnosti (udalosti, artefaktu) pre hlavné mesto a kritérium výnimočnosti danej osobnosti (udalosti, artefaktu) v rámci svojej skupiny.

Do zoznamu pribudli okrem spomínaných aj objekt vinárne Bakchus vo Vajnoroch, Vila Jurajov dvor patriaca v minulosti pod chemické závody Dynamit – Nobel v Novom Meste, obytný dom na zalomenej parcele s ustupujúcimi balkónovými lodžiami na Medenej ulici v Starom Meste, bývalá trafostanica s verejnými záchodmi na rohu Šancovej ulice a Námestia F. Liszta v Starom Meste, plastika Dedinská svadba v Ružinove a plastika Býk v Novom Meste.

Zámerom zoznamu pamätihodností je pripomenúť význam týchto objektov, udalostí a osobností, ktoré boli súčasťou histórie Bratislavy. Celomestská evidencia má viac ako 600 položiek. Zoznam je zverejnený na webe Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave.

Článok pokračuje pod fotografiou.

UFO

Autorom modelu UFA je akademický sochár Juraj Hovorka.

Netradičné umelecké dielo bolo na terajšie miesto postavené v 70. rokoch 20. storočia a slúži ako poznávacie znamenie lokality Medzijarky.

Park na sídlisku Medzijarky sa rozprestiera medzi panelákmi na Bieloruskej ulici neďaleko známeho obytného domu Pentagon. Táto lokalita je známa pre problémy s narkomanmi či bezdomovcami, na čo doplatil aj unikátny model UFA.

Obnova po rokoch

Objekt sa postupne rozpadával, zdržiavali sa v ňou „pochybné indivíduá“, ktoré jeho hrdzavú konštrukciu postupne rozoberali. Priestor okolo, ako aj samotné UFO, sa stávali čoraz nebezpečnejšími.

V roku 2014 sa UFO dočkalo rekonštrukcie.

O obnovu sa postarala mestská časť Podunajské Biskupice. V rámci rekonštrukcie boli vyplnené chýbajúce časti objektu, preleštený celý povrch UFA, odstránené staré betónové schody vedúce na kopec k atrakcii a kopec bol zatrávnený.

Postupne vám na Bratislava24 pripomenieme aj ďalšie zaujímavé pamätihodnosti Bratislavy.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM