Nina Táborská Kultúra

Bratislava na šesť dní ožije súčasným tancom a pohybovým divadlom

Bratislava od 4. do 9. novembra ožije súčasným tancom. Asociácia súčasného tanca už po deviaty raz organizuje pre milovníkov tohto druhu umenia a nadšencov pohybového divadla medzinárodný festival Nu Dance Fest.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava na šesť dní ožije súčasným tancom a pohybovým divadlom
Zdroj: TASR

„Vznikol preto, aby sa prezentovali primárne slovenskí tvorcovia v oblasti súčasného tanca a pohybového divadla,“ predstavila podujatie jeho riaditeľka Petra Fornayová s tým, že tohtoročný program opäť zaostruje na slovenských tvorcov.

Koncept, idea, médium

„Popritom sa dramaturgia dopĺňa o veľmi zaujímavé, najnovšie trendy v súčasnom tanci a pohybovom divadle z európskych krajín,“ uviedla k deviatej edícii Nu Dance Festu, v ktorej figurujú umelci zo Slovenska, Česka, Francúzska, Nemecka a Rakúska.

„Hlavným momentom týchto predstavení nie je estetická stránka, je to koncept, idea, ktorá používa tanec ako médium na to, aby vyjadrilo názory, postoje, ktoré sú veľmi presné,“ vysvetlila šéfka festivalu, ktorý je rozdelený na dve časti.

Predstavenia hlavného programu sa uskutočnia počas šiestich dní len v A4 – priestore pre súčasnú kultúru.

Najlepší slovenský a český tanečný film

Festival otvorí talianske predstavenie Anticamera v podaní zoskupenia gruppo nanou, súčasťou prvého večera bude tiež udelenie ceny Nu Video Dance pre najlepší slovenský a český tanečný film. Predsedníčkou medzinárodnej poroty, ktorú tvoria taneční odborníci a filmári (Mira Fornay, Marie Kinsky, Adam Hanuljak), je Claudia Rosiny.

„Sme veľmi radi, že sa nám ju podarilo získať. Je asi najväčšou odborníčkou na tanečný film v Európe. Pôsobí na univerzitách vo Švajčiarsku, je zástupkyňou vo federálnej vláde pre kultúru, tanec, umenie,“ priblížila Petra Fornayová Claudiu Rosiny, s ktorou sa návštevníci festivalu môžu zoznámiť aj počas seminára Začiatky tanečného filmu/Video Dance vo Švajčiarsku.

Off program Nu Dance Festu prinesie Vitrínu – minimalistický site specific projekt4 performance v 4 výkladoch 4 zahraničných kultúrnych inštitútov počas 4 dní. Kurátorom projektu, ktorý rozširuje divadelný priestor o „periférne zariadenia“ a „roztancúva“ ulice Starého Mesta, je spisovateľ, básnik a vydavateľ Peter Šulej.

Na čo sa môžeme tešiť

Dejiskom projektu budú Bulharský, Francúzsky, Poľský a Balassiho inštitút. „Oslovili sme vytypovaných tvorcov, ktorým sme dali jednoduché zadanie, aby pri kreovaní svojho predstavenia vychádzali z privátnej histórie budovy alebo ulice, teda z genia loci, čo je typické pre site specific projekty, alebo sa otvorili voči tej-ktorej hostiteľskej kultúre,“ vysvetlil Peter Šulej.

Podľa neho sa návštevníci festivalu môžu tešiť na „výsledky priam antropologického výskumu bulharského výtvarného umenia Renáty Ptačin, žonglovanie s poľskými popkultúrnymi vzorcami Moniky Caunerovej, silu francúzskej kultúry z pohľadu Sone Ferienčíkovej“, ale aj na pohybovo-divadelné predstavenie z dielne dvojice Monika Haasová-Péter Cseri.

Ďalšie informácie o festivale a jeho programe nájdu záujemcovia na www.nudancefest.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM