Rôzne Rôzne

Bratislava na kolesách: Odkrúti si hlavné mesto opäť prvenstvo?

Už iba dva týždne sa môžu mestá a obce registrovať do kampane Do práce na bicykli 2016. Pridajte sa aj vy! Celoslovenská súťaž, ktorej cieľom je upozorniť najmä na problémy v (cyklo)doprave a ekológii, štartuje už tretí rok.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava na kolesách: Odkrúti si hlavné mesto opäť prvenstvo?
Zdroj: TASR

Cieľom súťaže je motivovať ľudí, aby sa zamysleli nad možnosťou voľby každodennej dopravy do zamestnania a presadli na bicykle. Ak máte radi pohyb, chcete urobiť niečo pre svoje mesto i zdravie, namiesto do auta vysadnite na bicykel. Mestá, ktoré sa chcú do súťaže zapojiť, majú možnosť registrovať sa do 15. apríla 2016 na webovej stránke dopracenabicy­kli.eu.

Dvoj až štvorčlenné tímy zamestnancov z firiem, organizácií a spoločností sa môžu hlásiť do súťaže od 1. do 26. apríla 2016.

„Do súťaže sa môže zapojiť každý, kto bude v máji do práce cestovať na bicykli, ale aj pešo, na kolobežke, korčuliach, alebo verejnou osobnou dopravou. Teda každý, kto sa rozhodne nevyužiť v máji na cestu do práce auto,“ uviedol Peter Klučka, národný cyklokoordinátor z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR

Takáto forma dopravy má zároveň motivovať aj zamestnávateľov, aby svojim zamestnancom, ktorí by chceli pravidelne dochádzať do práce na bicykli, vytvorili vhodné podmienky.

Bratislava bodovala

Najväčší počet najazdených kilometrov podľa samospráv mala minulý ročník Bratislava. Päťsto súťažiacich z hlavného mesta si do práce odkrútilo úctihodných 84 115 kilometrov. Druhá skončila Banská Bystrica (47 701 km) a tretí Martin (30 325 km). Vzhľadom na počet obyvateľov sa na prvých miestach v jednotlivých kategóriách umiestnili Svit a Štúrovo.

Prečítajte si aj:Apríl bude bohatý na bežecké aktivity. Pozrite si prehľad organizovaných be­hov

Jazdime spolu

Pod týmto mottom kampane chcú organizátori prilákať do súťaže ešte viac ľudí, hoci záujem z roka na rok rastie. Kým v prvom ročníku najazdili tímy v Bratislave „iba“ 37 806 kilometrov, o rok neskôr to bol vyše dvojnásobok. Celkovo najazdili súťažiaci v druhom ročníku 372–tisíc kilometrov, čo by stačilo na to, aby deväťkrát obišli zemeguľu po rovníku!

Bicyklovanie v mestách je predovšetkým o bezpečnosti. S podporou Prezídia Policajného zboru SR preto kampaň poukazuje aj na vzájomnú ohľaduplnosť medzi vodičmi a cyklistami.

Prečítajte si aj: Bicykel ako každodenný dopravný prostriedok? Prečo nie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM