Rôzne

Mesto sa otvára, ľuďom už dáva viac informácií zadarmo

Mestský portál otvorených dát poskytuje verejnosti už množstvo údajov, ku ktorým pribudnú ešte ďalšie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa otvára, ľuďom už dáva viac informácií zadarmo
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Hlavné mesto spustilo portál otvorených dát opendata.bratis­lava.sk, mestský portál otvorených dát v septembri. Magistrát tvrdí, že odvtedy sa za krátky čas stal najotvorenejšou slovenskou samosprávou. Informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Datasety sú súbory dát z rôznych zdrojov. Ide napríklad o demografické údaje o obyvateľoch mesta a jednotlivých mestských častí.

Podrobnosti o meste aj ľuďoch

Návštevníci stránky sa tak môžu okrem iného dozvedieť, aký je priemerný vek, dlhodobá pôrodnosť či rozvodovosť v ich mestskej časti, v akých oblastiach Bratislavčania pracujú, ale napríklad aj koľko občianskych preukazov sa im podarilo zničiť alebo stratiť.

„Na stránke možno nájsť aj informácie o návštevnosti múzeí, popularite verejnej mestskej wi-fi siete či aktuálne údaje z cyklosčítačov umiestnených po meste. Na portáli pribudla lišta s najnovšími datasetmi, netreba ich teda manuálne vyhľadávať. Naopak, nové, rozšírené vyhľadávanie na stránke a možnosti triedenia umožnia návštevníkom portálu lepšiu orientáciu,“ spresnil Bubla.

Informácie, ktoré Bratislava takto sprístupňuje, slúžia obyvateľom mesta, aby mali podrobnejšie a prehľadnejšie informácie o hlavnom meste.

Aj pohyb MHD

Pribudlo napríklad aj zobrazenie priestorových dát na mape. Bratislavčania si tak napríklad môžu zistiť bariéry vo forme plotov, zábradlí či schodov, ale aj stromy či ich výruby alebo majetok mesta.

„Ako novinku pre budúci rok chystáme aj open API, ktoré bude poskytovať online dáta o pohybe prostriedkov mestskej hromadnej dopravy,“ podotkol bratislavský primátor Matúš Vallo.

Pomoc pre podnikanie

Sprístupňované údaje však môžu poslúžiť aj podnikateľom, ktorí vďaka nim vedia poskytovať kvalitnejšie produkty a služby. Môžu napríklad vyvinúť novú aplikáciu na lokalizáciu zdieľaných bicyklov, automatov na výdaj cestovných lístkov či free wi-fi lokalít.

Portál spustili v septembri, v novembri na ňom pribudli vizualizácie. Pracovníci analytickej a IT sekcie bratislavského magistrátu ho vyvinuli za približne 3000 eur.

Bratislava tiež uvoľnila zdrojové kódy bezplatne prostredníctvom vývojárskej platformy Github. Vďaka tomu si rovnakú službu vie vytvoriť aj iná samospráva. Záujem už prejavilo niekoľko samospráv z rôznych častí Slovenska, ktoré tak dokážu poskytnúť cez ňu vlastné údaje.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM