Rôzne

Marianum pripravuje ekologickejšie kremácie

Od januára nové opatrenia v krematóriu v Záhorskej Bystrici prispejú k ekologickejšej rozlúčke so zosnulými.

Ilustračný obrázok k článku Marianum pripravuje ekologickejšie kremácie
8
Galéria
Zdroj: wikimedia.com

Pohrebníctva mesta Bratislavy – Marianum zavádza ekologickejšie postupy pri poslednej rozlúčke so zosnulými.

„K ekologizácii kremačných služieb sa pridali po pracovnom stretnutí aj zástupcovia viacerých súkromných pohrebných služieb pôsobiacich v Bratislave,“ povedal riaditeľ pohrebníctva Boris Šramko.

Ekologické materiály

Základným opatrením bude najmä kremácia v ekologicky vyrábaných truhlách. Pri ich výrobe sa na rozdiel od väčšiny typov doterajších používajú ekologické moridlá a laky. Tiež na vnútornú výzdobu truhiel sa vyberajú iba ekologicky vhodné materiály.

„Lacné kremačné truhly, ktoré boli doposiaľ vyrábané z bukasu, s použitím síce ekologických, ale predsa len lepidiel, budú nahradené kremačnými truhlami z dreva. Bez použitia moridiel, lepidiel a lakov, teda stopercentne ekologicky,“ vysvetlil Šramko.

Aj vence a výzdoba

Marianum od januára tiež ruší výrobu vencov a kytíc z plastových a iných neekologických materiálov. Vo svojej dielni bude od nového roka vyrábať kvetinovú výzdobu iba zo živých kvetov či zo sušených materiálov, výlučne však prírodných.

„Cieľom je zásadne zmeniť konkrétnymi krokmi prístup organizácie Marianum k ochrane životného prostredia a prispievať konkrétnymi činmi, nielen k zberu a spracovaniu odpadu vytváraného na cintorínoch. Tiež zamedziť tvorbe neekologického odpadu pri výrobe vencov, ikebán a kytíc vo svojej výrobni a viazarni,“ informoval Šramko.

Spravuje aj cintoríny

Marianum má okrem krematória v správe 18 cintorínov na území mesta. Vedie aj digitálnu evidenciu hrobových, urnových a hrobkových miest vrátane grafického zobrazenia pohrebísk.

Ročne zabezpečuje asi 1 500 pohrebných obradov a 3 000 kremačných obradov a robí ich aj pre súkromné pohrebné služby.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM