Rôzne

Bratislava má jedinečnú ekologickú kaviareň. Vymysleli a zrealizovali ju študenti

Škola, v ktorej kaviareň vznikla, sa zapojila do projektu „Ja Slovensko“, v rámci ktorého bude kaviareň slúžiť na propagáciu firiem založených študentami.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má jedinečnú ekologickú kaviareň. Vymysleli a zrealizovali ju študenti
4
Galéria

Župná stredná odborná škola masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej 7 v Bratislave má vlastnú školskú kaviareň.

Šikovní študenti

Vymysleli a zrealizovali ju priamo študenti marketingu v rámci podpory finančnej gramotnosti. Ide o jediný projekt podobného druhu na Slovensku. Ich cieľom je získať nielen teoretické vedomosti o financiách a marketingu, ale aj praktické miesto, kde môžu aplikovať svoje vedomosti.

„Vítame akýkoľvek nápad, s ktorým príde škola z vlastnej iniciatívy. Je fajn, keď oslovujú nielen nás, ale sledujú aj iné výzvy, v ktorých môžu realizovať svoje nápady. Študenti majú motiváciu, môžu sa prezentovať a potom si overovať svoje skúsenosti. Zároveň je to aj inšpirácia a lákadlo pre žiakov základných škôl pri rozhodovaní sa o strednej škole. Skvelý nápad. Držím päste,“ pochválil projekt a aktivitu školy predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Školská kaviareň je otvorená od 8:00 do 15:00 hod. a je určená pre študentov a učiteľov školy. Zároveň by sa mala stať miestom pre konanie študentských akcií, rodičovských združení či rôznych podujatí a eventov.

Ekologická kaviareň

Okrem širokej ponuky občerstvenia má školská kaviareň aj ekologický rozmer. Interiér tvoria staré stoličky z gastro bazáru a zrecyklované a vynovené stoly. Súčasťou sú aj recyklovateľné spotrebné riady, teda nič jednorazové.

Od septembra si škola plánuje zaobstarať kompostér, kde bude spracovávať nielen kávové usadeniny, ale napríklad aj zvyšky z desiat. Kompostom chcú potom vyživovať školské kvety, aby aj takto podčiarkli zelený charakter svojej školy.

Zámerom školy je získať štatút fair trade a stať sa tak prvou fair trade školou na Slovensku. Zároveň sa škola zapojila do projektu „Ja Slovensko“, v rámci ktorého bude kaviareň slúžiť na propagáciu firiem založených študentami. Tento projekt štartuje od septembra 2019.

Foto: Monika Kováčová

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM