Správy Samospráva

Bratislava je zaplavená odpadom. Mesto má stratégiu, ako to zmeniť

Hlavné mesto plánuje prispieť k ochrane životného prostredia aj tým, že bude vytvárať výrazne menej odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava je zaplavená odpadom. Mesto má stratégiu, ako to zmeniť
Zdroj: facebook.com/Ružinovský podnik

Bratislava vytvára asi 10 percent odpadu v rámci celého Slovenska. Mestskí poslanci schválili stratégiu, ktorou chcú zo slovenskej metropoly spraviť mesto bez odpadov.

Veľká vec

„Podarila sa naozaj neuveriteľná vec. Bratislava, ako prvé mesto na Slovensku, má schválenú stratégiu pre obehové hospodárstvo! Je to jednen z prvých krokov smerom k tomu, aby sme začali odpadu predchádzať a využívať ho hlavne ako zdroj,“ napísala Ivana Maleš, ktorá sa roky venuje cirkulárnej ekonomike.

Cieľom mesta je, aby ani v rámci odpadového hospodárstva neprispievalo ku klimatickým zmenám, ale práve naopak.

„Ak sa chceme do roku 2050 priblížiť k uhlíkovej neutralite, rozhodnutia a opatrenia treba prijať v najbližších rokoch,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Aktivity

Samospráva chce do tohto projektu zapojiť mestské podniky, obyvateľov a takisto aj podnikateľov, ktorí pôsobia na území mesta. Bratislava plánuje do roku 2035 splniť tieto ciele:

• minimálne 65% miera triedenia a recyklácie/ma­teriálového zhodnocovania,

• menej, ako 5 % skládkovania,

• zvyšok energetické zhodnocovanie.

Do roku 2026 Bratislava chce:

• 45% komunálneho odpadu triediť,

• 40 % komunálneho odpadu recyklovať,

• menej ako 10% odpadu skládkovať,

• zvyšok odpadov energeticky zhodnocovať.

„Každý, kto na území mesta Bratislava býva alebo pracuje, produkuje odpad. Preto aj každý môže prispieť k tomu, aby odpadové hospodárstvo na území Bratislavy fungovalo efektívnejšie a aby Bratislava dosahovala vysoké ciele v oblasti odpadového hospodárstva. Plnenie týchto cieľov spoločne pomôže k tomu, aby Bratislava plynule prechádzala na mechanizmy obehového hospodárstva a stala sa tak lídrom v tejto oblasti,“ dodáva Katarína Rajčanová.

Ciest, ktorými sa tento cieľ dá dosiahnuť, je niekoľko. Magistrát, mestské podniky aj podnikatelia majú fungovať bezodpadovo, robiť elektronickú evidenciu, zelené obstarávanie, podporovať zdieľanú ekonomiku a podobne. Viac sa záujemcovia dozvedia z dokumentu Stratégia nakladania s komunálnymi odpadmi.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM