Rôzne Správy

Bratislava je jediným miestom na svete s novými a vylepšenými smart urban lavičkami

Hlavné mesto má momentálne 13 smart lavičiek typu Standard, ktoré fungujú na slnečné konektory a 15 unikátnych nových lavičiek Steora Urban+, ktoré sú hybridné.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava je jediným miestom na svete s novými a vylepšenými smart urban lavičkami
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Ku terajším 13 štandardným Steora smart lavičkám pribudlo v Bratislave ďalších 15 unikátnych Steora lavičiek typu Urban+, ktoré prešli inováciou a disponujú špeciálnymi funkciami.

Nové smart lavičky

„Som rád, že Bratislava zavádza smart technológie nielen v MHD, ale aj v iných oblastiach, čo približuje naše mesto k smart city. Na nových smart lavičkách si nielen posedíte, ale si na nich môžete dobiť mobil alebo pripojiť sa na bezplatnú wifi sieť. V chladnejších mesiacoch mnohí ocenia aj ich funkciu vyhrievania. Verím, že nové smart lavičky budú príjemným spestrením na verejných priestranstvách v meste a prinesú osoh aj pre návštevníkov a obyvateľov Bratislavy,“ uviedol primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa stretol v Primaciálnom paláci s tvorcom týchto smart lavičiek Ivanom Mrvošom z Chorvátska, konateľom spoločnosti POWER MODE a zástupcom spoločnosti GF Concept, ktorá ich pre mesto zakúpila, darovala a zabezpečí aj ich technickú prevádzku. Hlavné mesto je momentálne jediným na svete, kde sa tieto lavičky, ktoré generujú wifi sieť a sú vybavené aj funkciou vyhrievania, nachádzajú.

Kde nové lavičky nájdete?

V Bratislave je v súčasnosti 13 smart lavičiek typu Standard, ktoré fungujú na slnečné konektory a 15 unikátnych nových lavičiek Steora Urban+, ktoré sú hybridné, napojené na elektrinu a dobíjajú sa cez slnečné konektory. Oproti typu Standard majú navyše bočné LED informačné panely, vyhrievané sedenie a vbudovanú kameru na mapovane pohybu ľudí.

Užívateľ si môže bezdrôtovou technológiou nabiť mobilný telefón, pripojiť sa na internet v rámci wifi pripojenia. Steora Urban+ lavička má aj 2 USB porty. Od mája 2017 si k dnešnému dňu dobíjalo mobil na lavičkách v meste Bratislava 14 536 ľudí a 20 817 používalo internet.

Lavičky sú umiestnené v centre, na vybraných zastávkach MHD (na Panónskej, pri Auparku, na Staromestskej, na Kapucínskej, na Obchodnej, na Radlinského pri Blumentáli, na Nám. SNP, na Šafárikovom nám., na Mostovej ul., na Karadžičovej, pri Zimnom štadióne O. Nepelu, pred Prezidentským palácom na Hodžovom nám., čoskoro pribudne lavička aj na Farského v Petržalke), pričom elektrinu a napojenie na sieť preberajú od Dopravného podniku Bratislava, a.s. Všetky náklady na prevádzku a údržbu pokrýva GF Concept.

Smart Urban lavičky
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM