Kultúra Rôzne

Dúbravka predstaví originálny betlehem

Betlehemské súsošie v nadživotnej veľkosti tvorili rezbári z celého Slovenska. Do Dúbravky príde aj Betlehemské svetlo.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka predstaví originálny betlehem
8
Galéria
Zdroj: TASR

V stredu podvečer odhalia v Dúbravke originálny betlehem mestskej časti. Súsošie z dreva v nadživotnej veľkosti tvorili rezbári z celého Slovenska zoskupení v neformálnom združení.

Odhalenie betlehemu v Dúbravke bude spojené i s privítaním Betlehemského svetla z rúk skautov.

Druhá šanca

„Betlehem pre Dúbravku je súčasťou celoslovenského projektu ‚Dajme druhú šancu stromom‘. Topole, z ktorých sa postavy betlehemu vyrezávali, majú istú symboliku, lebo rástli v Dúbrave pri Detve, a po 50 rokoch dožívali,“ informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová.

Svetlo z Betlehema má prísť o 17.00 h. Do mestskej časti ho privezú dúbravskí skauti 11. zboru Biele delfíny a slávnostne ho na podujatí Dúbravčanom odovzdajú.

Pre Dúbravčanov bude k dispozícii od štvrtku v Dome kultúry Dúbravka a aj na vrátnici miestneho úradu na Žatevnej ulici.

Každý rok zo Svätej zeme

Plamienok Betlehemského svetla sa každoročne pred Vianocami odpaľuje z plamienka horiaceho v Bazilike Narodenia Pána v Betleheme. Potom sa letecky preváža do Viedne, kde táto novodobá tradícia tradície vznikla v roku 1986.

Plameň Betlehemského svetla roznášajú skauti z Viedne do miest a obcí po celej Európe a tiež do niekoľkých amerických krajín.

Betlehemské svetlo je projekt rakúskej verejnoprávnej televízie ORF ako podporná aktivita vianočnej zbierky pre postihnuté deti.

Tradícia

Pred Vianocami 1986 poslali do Betlehemu lietadlom telesne postihnuté dieťa, ktoré v Bazilike Narodenia Pána odpálilo z večného svetla plamienok a lietadlom ho prinieslo späť do Linzu. Tam sa ho ujali miestni skauti, ktorí ho začali roznášať do ostatných častí Rakúska.

Po roku 1989, keď padli totalitné režimy v Európe, sa tento zvyk rozšíril aj do ostatných krajín susediacich s Rakúskom, vrátane Slovenska, na ktorom roznášajú skauti svetielko už od roku 1990.

Zdroj: YouTube.com

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM