Kristína Nemcová Rôzne Správy

V Bratislave sa bude jazdiť ekologickejšie. Tento prostriedok MHD prejde inováciou

V uliciach Bratislavy by mali v blízkej budúcnosti jazdiť nové hybridné trolejbusy.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa bude jazdiť ekologickejšie. Tento prostriedok MHD prejde inováciou
Zdroj: pixabay.com/hpgruesen

Dopravný podnik Bratislava vyhlásil verejné obstarávanie na nákup 50 trolejbusov, ktoré jazdia časť trasy pod trolejovým vedením a časť na trakčné batérie. Mestský dopravca chce obstarať tri typy trolejbusov, a to 12-, 18– a aj 24-metrové trojčlánkové megatrolejbusy. TASR o tom informoval Peter Roško z DPB.

Nákup trolejbusov bude stáť takmer 20 miliónov

DPB plánuje obstarať 16 hybridných 24-metrových trojčlánkových megatrolejbusov s kapacitou aspoň 160 cestujúcich. „Skúšané vozidlo v novembri 2020 bez problémov zvládlo aj ostré zákruty na trase linky 201. Práve na jednu z najvyťaženejších liniek v hlavnom meste by sme chceli megatrolejbusy nasadiť a nahradiť tak doterajšie 19-metrové kĺbové trolejbusy,“ spresnil dopravca. Odhadovaná hodnota zákazky je 19 413 000 eur bez DPH.

Trasa linky sa predĺži

DPB chce nakúpiť aj 23 kusov 18-metrových hybridných trolejbusov, ktoré budú mať kapacitu minimálne 115 cestujúcich. DPB by ich chcel nasadiť na linku na bratislavské letisko a na trase linky 210 z Hlavnej stanice k novej budove Slovenského národného divadla by nahradili aktuálne jazdiace trolejbusy s dieselgenerá­torom. „Vďaka hybridným trolejbusom a výstavbe trolejového vedenia k budove divadla by sa trasa linky predĺžila až pod Most SNP. Spájala by tak viaceré dôležité prestupné uzly pre ľudí cestujúcich do respektíve z Bratislavy,“ spresnil podnik. Odhadovaná hodnota zákazky je v tomto prípade 18 783 000 eur bez DPH.

Do vozidlového parku DPB by malo pribudnúť aj 11 kusov 12-metrových hybridných trolejbusov, nasadené budú na novú linku medzi Kolibou, Bratislavským hradom a Hlavnou stanicou, ktorá vznikne spojením liniek 41 a 203. Tieto hybridné trolejbusy majú mať kapacitu aspoň 70 cestujúcich. Celková odhadovaná cena je na úrovni 7 205 000 eur bez DPH.

Bratislavská MHD bude viac EKO

Všetky vozidlá majú byť moderné, plne nízkopodlažné, klimatizované a na časti trasy budú premávať pod trolejovým vedením a časť na trakčné batérie, ktoré sa budú dobíjať z trolejovej siete. Predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský uviedol, že aj keď je podnik v náročnej situácii s výrazným výpadkom tržieb spôsobeným pandémiou, môže aj naďalej obnovovať vozidlový park vďaka efektívnemu využívaniu eurofondov. „Tento projekt bude financovaný z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra z fondov Európskej únie, zo špecifického cieľa – zvýšenie atraktivity a prístupnosti verejnej osobnej dopravy prostredníctvom obnovy mobilných prostriedkov dráhovej MHD,“ spresnil.

Bratislavská MHD tak má byť podľa Rybanského výrazne ekologickejšia a kvalitnejšia. Novými trolejbusmi má dopravca nahradiť autobusy na viacerých linkách.

Správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM