Tomáš Stupavský Samospráva

Bratislava chce spoluorganizovať Európsky summit regiónov a miest

Hlavné mesto sa chce uchádzať o usporiadanie 7. Európskeho summitu regiónov v roku 2016 v Bratislave. Ten sa má konať počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Dnes tento záujem samosprávy odobrili bratislavskí mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava chce spoluorganizovať Európsky summit regiónov a miest
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Či sa však nakoniec hlavné mesto stane dejiskom summitu, rozhodne až Výbor regiónov, ktorý je jeho organizátorom.

V Bratislave má spolu s ním toto podujatie organizovať okrem hlavného mesta aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). „Je to obrovská príležitosť, ako zviditeľniť Slovensko a Bratislavu. Podporila nás aj celá Slovenská národná delegácia vo Výbore regiónov, aby sa Bratislava a bratislavská župa uchádzala o toto významné podujatie,“ povedal primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Ak sa summit bude konať v Bratislave, stane sa podľa jeho slov zrejme najväčším podujatím organizovaným v hlavnom meste počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Magistrát ale upozorňuje, že si to bude vyžadovať úzku tematickú a organizačnú spoluprácu medzi jeho usporiadateľmi i štátom.

Summit regiónov a miest sa zvyčajne koná každé dva roky. Jeho agenda býva úzko previazaná s prioritami predsedníckej krajiny v EÚ. Podujatie by sa malo v roku 2016 konať približne od júla do decembra, podľa dohody jeho spoluorganizátorov. Očakáva sa, že naň príde od 800 do 1200 účastníkov.

Náklady na organizáciu summitu sa majú rozdeliť medzi jeho troch spoluorganizátorov. Približne jeden milión eur má zaplatiť Výbor regiónov. Domáci usporiadatelia, bratislavská samospráva a BSK majú naň vynaložiť zhruba 300.000 až 450.000 eur.

Výbor regiónov vznikol v roku 1994 na základe Maastrichtskej zmluvy ako poradný orgán Rady EÚ, Európskej komisie a Európskeho parlamentu pre otázky regionálneho záujmu. Summit regiónov a miest sa naposledy konal v Aténach, predtým v Kodani, Prahe či Ríme.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM