Rôzne

Bratislava chce byť cyklomestom, privíta svetových expertov na cyklodopravu

Podujatie Cyklomestá 2019 ponúkne odpovede na otázky prečo, a najmä ako prostredníctvom udržateľnej mobility zlepšiť život v slovenských mestách.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava chce byť cyklomestom, privíta svetových expertov na cyklodopravu
10
Galéria
Zdroj: Michal Feik

V Bratislave sa v dňoch 3. – 4. júna 2019 uskutoční podujatie Cyklomestá 2019, konferencia o mobilite a kvalite života v mestách a obciach. Bratislava24.sk o tom informoval Dan Kollár z Cyklokoalície.

Svetoví experti

Ponúkne odpovede na otázky prečo, a najmä ako prostredníctvom udržateľnej mobility zlepšiť život v slovenských mestách. Cyklokoalícia preto do Primaciálneho paláca pritiahla svetových dopravných expertov, ale aj miestnych odborníkov a zástupcov samospráv.

Jedným z hlavných spíkrov je Morten Kabell, ktorý pôsobil ako viceprimátor Kodane. Počas jeho funkčného obdobia mesto dosiahlo nové rekordy v používaní bicykla ako hlavného dopravného prostriedku, keď 62 % Kodančanov a 43 % všetkých dochádzajúcich jazdilo na dvoch kolesách. Na základe skúseností z dánskej metropoly ukáže, ako sa mestá môžu oslobodiť od automobilovej dopravy a prinavrátiť k ľudskej mierke.

Ďalším zaujímavým rečníkom je expert na zimnú údržbu, Pekka Tahkola z fínskeho mesta Oulu. V meste ležiacom takmer na polárnom kruhu je vďaka kvalitnej údržbe cyklotrás bicyklovanie celkom bežné aj pri teplotách klesajúcich k –30 °C. Vyvracia tak mýty o nevhodnom podnebí pre cyklodopravu. Slovenským samosprávam poradí, ako zimnú údržbu realizovať aj vhodne obstarávať. Diskutovať sa bude aj o bike sharingu za účasti experta na zdieľanie bicyklov, Anthonyho Desnicka z Minneapolisu.

Zdravšie, živšie a bezpečnejšie miesta

„Je zrejmé, že ďalší rozvoj individuálnej automobilovej dopravy je neudržateľný a slovenské mestá na to potrebujú reagovať. Netreba pritom vymýšľať koleso, keď sa dá inšpirovať tam, kde to funguje. Výsledkom budú zdravšie, živšie a bezpečnejšie miesta pre život aj na Slovensku,“ hovorí Dan Kollár z Cyklokoalície.

Podujatie sa koná pod záštitou primátora Matúša Valla, ktorý program v pondelok otvorí. O tom, ako mesto Bratislava mení koncept vnímania mobility smerom k dostupným mestám, porozpráva prvá námestníčka primátora Táňa Kratochvílová. „Vítame, že Bratislava týmto dáva jasný signál o podpore udržateľnej mobility,“ doplnil Kollár.

Konferenciu finančne podporil Zelený vzdelávací fond a Bratislavský samosprávny kraj.

Nová cyklotrasa na Mlynských nivách
10
Galéria
Zdroj: Michal Feik

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM