Kultúra

Bratislava by mala mať nové kreatívne centrum. Umelcom z Cvernovky ponúkli priestory župnej školy

Ateliéry, športoviská i gastronómia. Kreatívny priemysel v bratislavskej Cvernovke sa bude sťahovať do nových priestorov. Župa totiž umelcom ponúkla priestory jednej zo svojich škôl.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava by mala mať nové kreatívne centrum. Umelcom z Cvernovky ponúkli priestory župnej školy
Zdroj: Dnes24.sk

Preniesť celý ekosystém Cvernovky do novej lokality. To je obsahom Memoranda o vzájomnej spolupráci, ktorú v budove Pradiarne – Cvernovky podpísali bratislavský župan Pavol Frešo a správca Nadácie Cvernovka Bratnislav Čavoj. Spečatili tým konkrétne kroky, ktoré majiteľom ateliérov v bratislavskej Cvernovke zabezpečia nové priestory. „Župa tak dala opätovne najavo, že podporuje kreatívny priemysel,“ uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Je to veľmi ťažká úlohy preniesť doslova tento genius loci. Snažíme sa vytvoriť spoločné podmienky, ktoré umožnia rozvoj kreativity, tak ako to bolo v Cvernovke a nadviazať nielen na túto tradíciu, ale doslova túto tradíciu aj rozvinúť. Naším záujmom je celý ten areál dvihnúť na takú úroveň ako vidíte napríklad vo Fínsku alebo vo Veľkej Británií, kde kreatívny priemysel má omnoho hlbšie korene,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Momentálne obe strany pracujú už len na doladení detailov.

Nadácii Cvernovka, ktorá sídli v budove Pradiarne, končí nájom týchto priestorov a preto musela pre svoju činnosť hľadať nový priestor. Najviac ich oslovila župná budova bývalej Združenej strednej školy chemickej na Račianskej 78 v Bratislave, oslovili preto Bratislavský samosprávny kraj, ktorý sa rozhodol podať umelcom a kreatívcom pomocnú ruku.

Spoločnú snahu obe strany spečatili podpisom spoločného Memoranda o vzájomnej spolupráci.

Čítajte aj: OBRAZOM: Cvernovka končí a s ňou aj desiatky umelcov a ich tvorivé zázemie

Nové kreatívne centrum kultúry

Budova bývalej chemickej priemyslovky už viac ako šesť rokov neslúži pôvodnému účelu, je dlhodobo nevyužívaná a prázdna a snahy Bratislavského samosprávneho kraja o predaj boli opakovane neúspešné.

Podľa zástupcov nadácie Cvernovka by mal byť celý areál spolu s internátom a telocvičňou novou zónou, teda novým kreatívnym centrom kultúry, nielen pre výtvarníkov či dizajnérov, ale aj pre verejnosť. Svoje miesto tu tak nájdu nielen ateliéry, ale aj športoviská, gastronómia či performatívne umenie.

Z bývalej školy sa tak stane nové kreatívne centrum Bratislavy, v ktorom sa na jednom mieste spojí kreatívny priemysel s kultúrno-spoločenským životom mesta i celého regiónu.

„V Cvernovke sú primárne ateliéry. Je to taký claster rôznych druhov kreatívcov od maliarov, architektov, dizajtérov cez IT vývojárov, ľudí, ktorí sa zapodievajú vývojom. Toto je také gro, ktoré by sme tam chceli presunúť, ale už v podstate v Cvernovke sme mali plán, že by sa to malo rozšíriť o nejakú verejnú funkciu, nejaké koncertné akcie, rôzne druhy eventov, divadlo, ktoré by sme vedeli sprístupniť už v tom novom areáli,“ uzavrel spoluzakladateľ Nadácie Cvernovka Boris Meluš.

Čítajte aj: Netradičná kaviareň z kontajnerov bude slúžiť na oddych i kreativitu

Budúce sídlo umelcov? Stredná odborná škola chemická Rača
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM