Nina Táborská Samospráva Samospráva

Bratislava bude v tomto roku centrom Európy aj vďaka Rade podunajských miest a regiónov

Bratislava bude prvým mestom z bývalých krajín strednej a východnej Európy, ktoré bude dejiskom významných udalostí – zasadnutia 7. summitu európskych regiónov a miest, 5. výročného fóra Dunajskej stratégie a 9. európskej konferencie dunajských miest a regiónov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bude v tomto roku centrom Európy aj vďaka Rade podunajských miest a regiónov
Zdroj: Dnes24.sk

V Primaciálnom paláci v Bratislave sa v týchto dňoch koná zasadnutie Výkonného výboru Rady podunajských miest a regiónov. Zúčastní sa ho viac ako 40 zástupcov miest a regiónov z 10 krajín Európy. Ide o prvé zasadnutie Výkonného výboru CoDCR, ktoré povedie jeho nový prezident – primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Až 115 miliónov ľudí žije v mestách a regiónoch, ktoré ležia priamo na Dunaji. Preto je nesmierne dôležité budovať, podporovať a chrániť akcent solidarity, partnerstva a spolupráce v tejto oblasti. Pokiaľ Dunaj spája, prináša prosperitu, rozkvet a silu celému podunajskému regiónu, pokiaľ však rozdeľuje, prináša chudobu, spory či degradáciu. Je preto v záujme nás všetkých, aby sme Dunaj používali ako spojovník, ako našu motiváciu spolupracovať,“ vyjadril dôležitosť spolupráce podunajských miest a regiónov a zároveň nezastupiteľnú úlohu výboru primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Odchádzajúci prezident CoDCR Ivo Gönner (Ulm, Nemecko) konštatoval, že rozbehnutá práca výboru vo všetkých oblastiach musí plynule pokračovať, pričom rola Bratislavy ako hostiteľského mesta a jej primátora ako prezidenta Rady je najmä v prezentácii spoločnej politiky dunajských miest a ich obyvateľov.

Rok 2016 pre Bratislavu

„V roku 2016 sa Bratislava stáva opäť centrom najvýznamnejších politicko-spoločensko-kultúrnych aktivít, súvisiacich jednak s prebiehajúcim ročným predsedníctvom v Dunajskej stratégii, ako aj s nadchádzajúcim polročným predsedníctvom SR v Rade EÚ. Rok 2016 si tak nepochybne budeme môcť zapamätať ako rok, kedy bola Bratislava centrom Európy,“ povedal primátor.

Navyše, Bratislava bude prvým mestom z bývalých krajín strednej a východnej Európy, ktoré bude dejiskom významných udalostí – zasadnutia 7. summitu európskych regiónov a miest, 5. výročného fóra Dunajskej stratégie a 9. európskej konferencie dunajských miest a regiónov.

Pre Bratislavu sú tieto vrcholné európske podujatia príležitosťou ďalej plnohodnotne rozvíjať spoluprácu krajín v dunajskom regióne. Zároveň môžu tieto udalosti priniesť do Bratislavy nové impulzy a príležitosti pre širšiu cezhraničnú spoluprácu.

„Je to tiež možnosť ako odprezentovať Bratislavu ako moderné, otvorené, dynamické, kreatívne a pohostinné mesto, ktoré nadväzuje na svoje tradície. Tým môžeme podporiť cestovný ruch v našom meste – aj v praktickej podobe cez zvýšený dopyt po kvalitných hotelierskych, gastronomických, turistických, kultúrnych a ďalších spoločenských službách v Bratislave,“ doplnil primátor Nesrovnal.

Spolupráca vo viacerých oblastiach

Účastníci zasadnutia Výkonného výboru CoDCR otvoria témy ako úloha miest pri vytváraní moderného dunajského regiónu, implementácia stratégií EÚ v kontexte dunajskej oblasti, ale aj témy tzv. smart cities, využitia pribrežných zón dunajských miest, podpory inovácií a konkurencieschop­nosti miest dunajského regiónu, rozvoja a výmeny vedomostí a pod.

Čítajte viac: Rozvoj koncepcie pre Bratislavu ako Smart City vidia fínski odborníci v budovaní inteligentného mes­ta

Primátor chce s partnermi podunajských miest a regiónov spolupracovať vo viacerých konkrétnych oblastiach: rozšírenie spolupráce v znalostnej oblasti (napríklad výmena študentov, spolupráca akademickej obce), v oblasti životného prostredia (ochrana kvality vôd Dunaja, vplyv klimatickej zmeny,…), ale taktiež v oblasti dopravy (zlepšenie splavnosti rieky Dunaj, udržiavanie dopravného ekologického koridoru) či prostredníctvom prehlbovania spolupráce a nadväzovania kontaktov na regionálnej a komunálnej úrovni v rámci podunajského regiónu.

Prečítajte si tiež: Primátor Ivo Nesrovnal sa stal prezidentom podunajských miest a regiónov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM