Samospráva

Bratislava bude potrebovať na predsedníctvo milióny eur, pomoc chce od vlády

Bratislava by mala znova žiadať vládu Slovenskej republiky o peniaze. Teraz chce mesto finančne pomôcť s prípravami na slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. Uznesenie, kde by vyzvalo vládu venovať Bratislave prioritnú pozornosť, chce na marcové rokovanie predložiť Jozef Uhler.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bude potrebovať na predsedníctvo milióny eur, pomoc chce od vlády
Zdroj: Dnes24.sk

Predseda poslaneckého Pravicového klubu hovorí, že Bratislava bude potrebovať desiatky miliónov, no dosiaľ ostáva nepovšimnutá a akoby na pokraji záujmu.

Slovensko bude predsedať Rade Európskej únie počas druhého polroka 2016. „Väčšina diania, ktoré bude súvisieť s predsedníctvom, sa bude diať práve v hlavnom meste. Otázkou je, či je Bratislava dnes pripravená na to, aby mohla byť dôstojným predsedajúcim mestom,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Uhler.

Poukazuje na rozkopané centrum, stavenisko na oboch stranách Starého mosta, na zanedbanú Hlavnú stanicu i hýbajúce sa dlažobné kocky v centre.

Prečítajte si tiež: Bratislava chce elektronizovať služby aj napriek tomu, že veľa času jej už nezostáva

Za peniaze by sa mali podľa Uhlera opraviť cesty, chodníky či všetko, čo pôsobí vizuálne zle. Vyčísľuje, že do centra mesta by potrebovali investovať desiatky miliónov eur. „Úlohou hlavného mesta je to, aby sme sa o rok a tri mesiace nemuseli hanbiť. Naopak, slovenské predsedníctvo môže byť pre Bratislavu šancou, aby sme z nej urobili zaujímavú stredoeurópsku metropolu,“ myslí si šéf klubu.

Uhler rovnako chce, aby sa zriadila na úrovni hlavného mesta stála komisia, ktorá by koordinovala prípravy na predsedníctvo. Na jej čele má byť primátor alebo jeho zástupca a jej členmi odborná verejnosť a pracovné komisie mestského zastupiteľstva. Komisia by mala komunikovať s vládou i vyšším územným celkom.

Šéf klubu tiež navrhuje zriadiť mestský grantový fond, z ktorého budú financované aktivity v oblasti zatraktívnenia mestského prostredia, cestovného ruchu, skvalitnenia služieb občanov či opravy neatraktívnych stavieb.

V najbližších týždňoch má byť rovnako podľa Uhlera spustená internetová stránka www.nechcemsahanbit.sk, na ktorej budú môcť Bratislavčania prezentovať svoje sťažnosti a pripomienky k stavu mesta či službám. Stránka by mala tiež informovať o riešení podnetov od občanov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM