Alexandra Húsková Rôzne

Bratislava bude mať cintorín pre domácich miláčikov

V Bratislave by mal v budúcnosti pribudnúť cintorín pre zvieratá. V hlavnom meste ho plánuje zriadiť primátor Ivo Nesrovnal. Lokalitu, kde ho umiestni, bude mesto ešte hľadať.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bude mať cintorín pre domácich miláčikov
Zdroj: Dnes24.sk

„Primátor má v pláne nájsť priestor v Bratislave pre cintorín pre domáce, resp. spoločenské zvieratá,“ potvrdila bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová. Nesrovnal sľuboval vytvorenie cintorína pre zvieratá vo svojom volebnom programe. Zatiaľ je však podľa Skokanovej predčasné hovoriť o tom, kde by mohol byť zriadený a koľko by využitie takéhoto miesta stálo.

„Najskôr je potrebné identifikovať vhodnú lokalitu a rokovať aj so subjektmi, ktoré takéto zariadenie prevádzkujú v iných mestách,“ zdôraznila hovorkyňa. Mesto chce podľa nej pripraviť komplexný projekt zriadenia cintorína pre zvieratá. Nesrovnal pred voľbami vysvetľoval, že pre takýto cintorín sú vhodné miesta na mestskom pozemku. Aké ale neprezradil.

Bratislava má pritom nedostatok hrobových miest na pochovávanie ľudí. Samospráva tvrdí, že momentálne má kam pochovávať ešte maximálne štyri roky.

„Domáce zvieratká sa stávajú členom rodiny, pomocníkom či spoločníkom a ochrancom, preto by malo existovať miesto, kde si každý človek môže v pokoji a pietnej atmosfére na ne spomenúť,“ reagovala Skokanová.

Ročne Bratislava potrebuje asi 500 nových hrobových miest, na jedno pritom počítajú asi so siedmimi štvorcovými metrami pozemku. Situáciu malo v minulosti dočasne vyriešiť rozšírenie cintorína Vrakuňa, plány však po petícii obyvateľov zastavili. Keď sa o tom začalo rokovať tento rok, proti sa postavilo vedenie mestskej časti. Cintorín by totiž ukrátil z vrakunského lesoparku.

Hlavné mesto posledné roky hľadá tiež, kde vybudovať nový bratislavský cintorín. Dnes sa uvažuje nad dvoma lokalitami – predpolím Krematória v Záhorskej Bystrici a o lokalite Nové Pole v Petržalke. V Záhorskej Bystrici by išlo o plochu 18,59 hektára a cintorín by poskytol 26.557 hrobových miest, teda kapacitu na asi 53 rokov. V Petržalke sa uvažuje o ploche 11,1 hektára, kde by vzniklo 15.889 hrobových miest. Mesto by tak malo kam pochovávať asi 32 rokov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM