Rôzne Správy

Bratislava bude ČERVENÁ: Bez respirátora sa už nezaobídeme v obchode ani v MHD

Červená fáza v rámci COVID automatu je pre hlavné mesto najhoršia farba, v ktorej sa môže ocitnúť. Nové obmedzenia odzrkadľujú, že situácia s novým koronavírusom je vážna.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bude ČERVENÁ: Bez respirátora sa už nezaobídeme v obchode ani v MHD
Zdroj: TASR/AP

V stredu schválila vláda novú mapu okresov podliehajúcu COVID-automatu. Od budúceho pondelka 8. novembra sa na Slovensku zafarbí čiernou farbou až 36 okresov, bordových bude 34, červených sedem.

Bratislava, ktorá pomerne dlho zostávala oranžová, si tiež pohoršila a musí sa pripraviť na sprísnenie opatrení.Hlavnému mestu pomohla najmä vysoká miera zaočkovanosti vo vekovej kategórii ľudí nad 55 rokov. Ak by bolo zaočkovaných menej, nevyhla by sa čiernej farbe.

Pre okresy Malacky, Senec aj Pezinok, ktoré boli už aj tento týždeň (od 1. 11.) BORDOVÉ, teda v II. stupňa ohrozenia, platia naďalej ešte tvrdšie pravidlá než v Bratislave. Spomínané okresy zostávajú aj od 8. 11. v tej istej farbe.

Červená je najhoršia

Prechod Bratislavy od pondelka (8. 11.) do červenej farby, prvého stupňa ohrozenia v rámci COVID automatu, sa dotkne najmä neočkovaných ľudí, ktorí už bez testu alebo potvrdenia o prekonaní ochorenia nebudú môcť ísť do reštaurácie či posilňovne. Upozornil na to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Novinkou podľa neho bude aj to, že v interiéri už bude namiesto nosenia ochranných rúšok povinný respirátor.

Červená fáza v rámci COVID automatu je pre Bratislavu najhoršia farba, v ktorej sa môže ocitnúť.

Vďaka vysokej zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 v kategórii nad 50 rokov sa totiž hlavnému mestu farba semafora zlepšuje o dva stupne. „Popravde však treba povedať, že situácia je vážna aj u nás a ak by sme si nemohli uplatniť tieto dva žolíky, boli by sme, ako väčšina slovenských miest, čierni,“ skonštatoval Vallo.

Očkovanie pomohlo

Od budúceho týždňa sa pre sprísnenie protipandemických opatrení nebude nič zatvárať a v režime kompletne zaočkovaní budú fungovať všetky prevádzky prakticky bez zmeny. „V režime OTP spravidla klesne ich kapacita na polovicu oproti oranžovej farbe a na hromadné podujatia v exteriéri bude pre OTP platiť maximálna kapacita 150 osôb. Režim ‚základ‘ sa pre viaceré podujatia a prevádzky (fitness, bazény, ubytovanie) úplne ruší,“ priblížil primátor.

Nával v nemocniciach

Nové obmedzenia podľa neho odzrkadľujú, že situácia s novým koronavírusom je aj v Bratislave vážna. „Čo najviac potrebujeme, je uchrániť nemocnice pred ďalším návalom ‚covidových‘ pacientov, a tým pádom aj pred vynúteným obmedzovaním poskytovania ostatnej lekárskej starostlivosti,“ uviedol Vallo. Bratislavčanov vyzval, aby aktuálnu situáciu nepodceňovali a boli zodpovední i obozretní.

Čo všetko znamená červená farba pre hlavné mesto, sa dozviete na ďalšej strane.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM