Krimi

Boss sýkorovcov uzavrel dohodu o vine a treste

František Borbély, považovaný za jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov, uzavrel na Okresnom súde Bratislava II dohodu o vine a treste v kauze výbuchu auta z júna 2009.

Ilustračný obrázok k článku Boss sýkorovcov uzavrel dohodu o vine a treste
Zdroj: TASR

Na základe uzavretej dohody si Borbély odpyká sedemročný trest odňatia slobody v ústave so stredným stupňom stráženia. Súd na základe dohody, ktorú uzavrel Borbély s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, mu uložil ešte trojročný ochranný dohľad.

Okresný súd Bratislava II dnes zrušil zároveň všetky doterajšie rozsudky – Okresného súdu Bratislava III a Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze Borbélyho. Išlo o prípad, keď v júni 2009 explodoval Mercedes G, ktorý patril Miroslavovi Abrahámovi s prezývkou Floxňa z bratislavskej skupiny piťovcov a za ktorým stál Borbély.

Začiatkom apríla dostal šesť rokov

Borbélyho 20. apríla senát Okresného súdu Bratislava III uznal za vinného z hrubého nátlaku v dlhoročnej inej súdnej kauze, a to vydierania majiteľa bývalej bratislavskej krčmy U Matúša. Súd však upustil od jeho potrestania, keďže predtým Borbély uzavrel na ŠTS dohodu o vine a treste za drogovú trestnú činnosť.

Borbély išiel začiatkom apríla do väzenia na šesť rokov a osem mesiacov. Rozhodol o tom ŠTS v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica 13. apríla, keď schválil dohodu o vine a treste, ktorej súčasťou bolo aj to, že rozsudok je v okamihu vyhlásenia právoplatný a obvinený sa už voči nemu nemôže odvolať.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vinil Borbélyho zo zločinu založenia a podporovania zločineckej skupiny a na krku mal aj obchodovanie s drogami. Borbély sa priznal a dohodol sa s prokurátorom na treste. Jeho majetok prepadol v prospech štátu. Trest si mal odpykať vo väzení so stredným stupňom stráženia.

Nepovšimnutý boss skupiny

František Borbély je označovaný za jedného z čelných predstaviteľov tejto skupiny. Zatiaľ čo jeho kumpánov už pozatvárali a niektorých aj odsúdili, on ostával celé roky nepovšimnutý.

Borbély podniká v oblasti služieb. Jeho firmy prevádzkujú herne, reštaurácie, pivárne či kaviarne a známa bola aj jeho bezpečnostná a detektívna služba DKFB. Spolu s Róbertom L. alias Kýblom vlastní Borbély nehnuteľnosť v bratislavskej Petržalke.

Je v nej herňa, ktorú prevádzkuje ich známy. V tejto časti hlavného mesta má Borbély spolu s Ladislavom Bališom alias Dlhým Lacom inú nehnuteľnosť, v ktorej je hotel. Bališa už za členstvo v zločineckej skupine, prípravu vraždy a ďalšie trestné činy odsúdili. Kýbla, ktorý je obžalovaný a obvinený z minimálne 11 vrážd by mali vydať v najbližšom čase na stíhanie na Slovensko z nemeckého Kolína nad Rýnom. V tomto meste ho zadržala nemeckí kriminalisti koncom októbra.

Prípad údajného vymáhania poplatkov od majiteľa krčmy U Matúša bol mediálne zviditeľnený aj tým, že traja mladí muži v nej v roku 2006 prekazili policajnú akciu, keď zdemolovali zariadenia polície na nahrávanie obrazu a zvuku. Tých na policajné zariadenia upozornil sám šéf podniku, ktorý ich predtým udal na polícii.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM