Alexandra Húsková Rôzne

Boris Kollár: Nie je podstatné, či je mačka čierna alebo biela, podstatné je, či chytá myši

Pochádza z chudobnej rodiny a vyrastal bez otca. Už počas obdobia komunizmu začal podnikať. Za pár mesiacov od založenia hnutia s kontroverzným názvom "SME RODINA" napochodoval rovno do parlamentu. A dokonca so slušnými jedenástimi kreslami.

Ilustračný obrázok k článku Boris Kollár: Nie je podstatné, či je mačka čierna alebo biela, podstatné je, či chytá myši
Zdroj: TASR

Postavu Borisa Kollára „poznáme“ už niekoľko rokov. Verejnosti je síce známy najmä vďaka svojmu počtu detí s rekordným počtom matiek a ešte tipovaním, ktorú z nich vezme na aký ples. Za posledné roky sa však – za výdatnej prítomnosti médií – venuje aj charite. Označovaný je ako podnikateľ.

„Mám veľkú rodinu a moje deti sú pre mňa všetkým,“ vysvetľuje vznik názvu hnutia na rovnomennej internetovej stránke. Hnutie Sme rodina vzniklo najprv na platforme strany Náš kraj, po problémoch sa nakoniec zrodilo na pôde Strany občanov Slovenska.

Začiatok cesty k svojmu majetku datuje Kollár na koniec 80-tych rokov. Podľa jeho vyjadrení na internetovej stránke hnutia Sme rodina, zbohatol legálne. Za prvé peniaze v 90-tych rokoch kúpil Športhotel a lyžiarske vleky na Donovaloch. V tomto období bol spájaný aj so známymi osobami bratislavského podsvetia, Petrom Steinhübelom a Romanom Deákom. Podľa jeho slov sa s nimi poznal z detstva.

Založil akciovú spoločnosť 1. Tatranská, ktorá prevádzkuje známe strediská ako Park Snow Donovaly, Vysoké Tatry a Liptovské Revúce. V roku 1999 kúpil Fun rádio a dostal licenciu na vysielanie na Slovensku.

„Okrem daných vecí ešte vlastní niekoľko nehnuteľností. V súčasnosti patrí medzi najbohatších ľudí na Slovensku,“ uvádza sa v jeho profile na webe hnutia Sme rodina.

Ochranca rodiny i krajiny

Na otázku či sú mu bližšie liberálne, alebo skôr konzervatívne postoje odpovedal: „Nie je podstatné, či je mačka čierna alebo biela, podstatné je, či chytá myši.“

Vstupom do politiky chce dosiahnuť ochranu Slovenska nielen zvonku, ale aj zvnútra. Rizikom zvonku je podľa neho moslimská invázia do Európy a krajinu treba chrániť pred rozkrádaním finančnými skupinami, oligarchami a ich bábkami – politikmi.

Pred voľbami vyhlásil, že o funkcie po prípadnom zvolení nemá záujem, kandidoval s heslom: „Nie som politik.“

Kollárova rodina v NR SR

Hnutie Borisa Kollára získalo v parlamentných voľbách viac ako 6 percent hlasov. Do parlamentných lavíc zasadne za Sme rodina okrem Borisa Kollára aj ďalších desať poslancov. Z jedenástich poslancov za „Sme rodina“ má sedem úplné vysokoškolské vzdelanie a osem poslancov uvádza trvalý pobyt v Bratislave.

  • Martina Šimkovičová, novinárka, Bratislava. Známa televízna hlásateľka v Markíze musela z televízie odísť potom, ako zdieľala články a statusy o imigrantoch. V súčasnosti je tvárou novej televízie INTV, ktorej spravodajstvo je dodávané Občianskym združením Infovojna. Podľa medializovaných vyjadrení sa v parlamente chce venovať školstvu a kultúre.
  • Milan Krajniak, vydavateľ, Bratislava. Autor série článkov na serveri poslednykriziak.sk a tiež knihy „Banda zlodejov“. V oboch obviňuje rôznych politikov a podnikateľov. Je spoluautorom webu Konzervatívny výber. Bol členom strany NOVA a poradcom ministra vnútra Daniela Lipšica. K vstupu na kandidátku hnutia sa vyjadril, že sú si s Borisom Kollárom názorovo blízki.
  • Peter Marček, predseda predstavenstva, Bratislava. Dávny priateľ Borisa Kollára. Bol štatutárom Strany občanov Slovenska, s ktorým sa Kollár dohodol na premenovaní na hnutie Sme rodina. Je bývalým predsedom Slovenského zápasníckeho zväzu.
  • Petra Krištúfková, manažérka, Bratislava. Je bývalou partnerkou Borisa Kollára a matkou jedného z jeho 9 detí. V minulosti bola podľa medializovaných informácií partnerkou Róberta Diniča aj Petra Havašiho, známych ako členov podsvetia.
  • Peter Pčolinský, občiansky aktivista, Nižný Hrabovec. Bol jedných z organizátorov občianskych protestov pri otvorení kauzy Gorila v roku 2012. V januári tohto roku Peter Pčolinský založil Hnutie 300, v ktorom vedení stojí aj Milan Krajniak.
  • Zuzana Šebová, ekonómka, Levice.
  • Rastislav Holúbek, podnikateľ, Bratislava. Dlhoročný priateľ Borisa Kollára, jeden zo zakladateľov hnutia Sme rodina.
  • Peter Štarchoň, prodekan, Demandice. Vedúci Katedry marketingu na Fakulte manažmentu UK v Bratislave.
  • Ľudovít Goga, podnikateľ, Bratislava. Ľudovít Goga je mladším bratom Borisa Kollára. Podľa medializovaných informácií ide o nevlastného bra­ta.
  • Adriana Pčolinská, vysokoškolská pedagogička, Bratislava. Pracuje na Katedre anglického jazyka a literatúry Pedagogickej fakulty UK v Bratislave.
Sme rodina - Boris Kollár - fotografie z kampane
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM