Eva Sládková Rôzne Správy

Boli sme pri očkovaní: 80-tničky sa pred podaním vakcíny pýtali, či nie je tehotná

Už aj na Slovensku sa postupne očkuje. Zatiaľ sa môžu hlásiť okrem ľudí z kritickej infraštruktúry aj seniori nad 75 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Boli sme pri očkovaní: 80-tničky sa pred podaním vakcíny pýtali, či nie je tehotná
2
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Podľa našich zistení väčšinou ide očkovanie pomerne dobre. Niekde to majú zorganizované lepšie, inde trochu horšie, ale zdá sa, že nemocnice sa už do toho dostali. My sme boli v Ružinove a ponúkame vám naše skúsenosti. Na čo sa treba pripraviť?

Registrácia

Hlavnou postavou nášho príbehu je bývalá učiteľka, ktorá bude mať o pár dní 83 rokov. Aj keď sa po 70-ke naučila pracovať s počítačom, predsa len to pre ňu nie je jednoduchá samozrejmosť, ako pre mladých ľudí. Vie síce vyhľadávať v googli, používať e-mail aj čítať noviny na internete, no ako má nájsť link, cez ktorý sa zaregistruje, to naozaj nevie.

Seniorka má však dcéru. Tá vyslovene striehla, kedy ministerstvo zdravotníctva spustí registráciu pre ľudí nad 75 rokov. Podarilo sa jej cez portál korona.gov mamu zaregistrovať takmer ihneď po spustení, teda 26. januára. Termíny sa však míňali ako teplé párky a tak ich veľa na výber už pár minút po spustení registrácie nemala. Vybrala si miesto – Nemocnicu Ružinov, ktoré je najbližšie k bydlisku seniorky a dostala termín 5. februára.

Deň D

Bývalej pani učiteľke prišla ihneď po zaregistrovaní SMS-ka s informáciou kedy, o ktorej a kde sa má hlásiť. Nechýbalo poučenie, že si nemá zabudnúť Covid pass. To ju dosť vykoľajilo. Kde má preboha vziať akýsi Covid pass? Dcéra jej však vysvetlila, že to má len pre istotu zobrať číslo, ktoré jej v SMS-ke poslali.

Seniorka bola objednaná na dnes (5. februára) na 10.30 hod. Všade zvykne chodievať skôr a tak aj teraz prišla už krátko po 10-tej. Prekvapilo ju, že ju poslali stáť do radu na registráciu, ktorý bol vonku pred nemocnicou. Ako sa ukázalo, „šóru“, ktorá na prvý pohľad vyzerala naozaj poriadne, si musia odstáť všetci, aj tí, čo idú už na druhú dávku. Zdravotníci tam ľudí registrujú a pýtajú sa na ich zdravotnú anamnézu.

„Nie ste tehotná?“ zaskočila otázkou mladá zdravotníčka našu takmer 83-ročnú hrdinku, ktorá pohotovo a so smiechom odpovedala: „Zatiaľ nie.“

Odtiaľ sa dôchodkyňa musela postaviť do ďalšieho radu, tentoraz už vo vnútri nemocnice a čakať, kým ju zavolajú. Tu bolo na jednej kope pomerne veľa ľudí – tak ako to v čakárňach býva. Všetci mali rúška a dezinfikovali si tuky, tak verme, že vírus si veľmi „neškrtol“.

Očkovanie

Veľmi milí a ústretová zdravotníci si po chvíli našu seniorku zavolali do ambulancie a pichli jej vakcínu. Potom si musela posedieť v čakárni približne 15 minút, aby moli zdravotníci v prípade potreby zasiahnuť. Nemala vôbec žiadne komplikácie, dokonca ani tie najmiernejšie ako začervenanie kože. Nakoniec ju informovali, že o 28 dní treba prísť na druhú dávku. Podrobnosti kedy a kde má prísť, dostane SMS-kou. Celé to napokon trvalo približne 35 minút.

Očkovanie proti COVID-19

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM