Alexandra Húsková Samospráva

Boj s hlukom v Rači: Železnice SR musia do konca júna vykonať opatrenia

Nepríjemnosti s rachotom zo železničnej stanice v Rači by sa mohli pohnúť vpred. Železnice by mali prijať opatrenia na zníženie rušivého hluku.

Ilustračný obrázok k článku Boj s hlukom v Rači: Železnice SR musia do konca júna vykonať opatrenia
Zdroj: TASR

Obyvatelia mestskej časti Rača sa už niekoľko rokov sťažovali na hluk. Podľa mestskej časti pochádza hluk z opravovne nákladných vozňov Bratislava Východ patriacej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia a zo zriaďovacej stanice Bratislava – Východ Železníc Slovenskej republiky.

Prečítajte si aj: Zrekonštruovaný amfiteáter v Rači otvoria koncom apríla

Opatrenia sú na ceste

Na začiatku apríla nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR – Útvar vedúceho hygienika rezortu, na základe ktorého sú Železnice SR povinné do 30. júna na Zriaďovacej stanici Bratislava – Východ zrealizovať opatrenia, ktorými sa zabezpečí čo najnižšia expozícia obyvateľov a ich prostredia hluku z príslušnej prevádzky.

Nesmú sa pritom prekročiť prípustné hodnoty určujúcich veličín hluku pre deň, večer a noc vo vonkajšom prostredí chráneného územia v lokalitách Východná, Dopravná a Na pasekách.

Problematikou extrémneho hluku sa začal Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy zaoberať na jeseň minulého roku na základe podnetu mestskej časti Rača.

„Po rokoch sa táto záležitosť, ktorá znepríjemňovala život ľuďom na Východom, konečne pohla vpred. Veľmi tomu pomohla aj masívna podpora našich miestnych obyvateľov,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský.

Mestská časť dala ešte v auguste 2015 vypracovať dokument „Štúdia – objektivizácia a hodnotenie expozície obyvateľov a ich prostredia hlukom“. „Z výsledkov ktorej vyplynulo, že v uvedených lokalitách sú vysoko prekročené povolené limity hluku a už v roku 2008 registrovali podnety s rovnakým obsahom,“ uviedla Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača.

Prečítajte si aj: Na Račianskej pribudne svetelná križovatka. Za 1,2 milióna eur

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM