Aktualizované Rôzne

Boj o Staré letisko Vajnory: Vajnoráci predložili petíciu za vyhlásenie referenda

Iniciátori petície chcú zabrániť zmene využitia rekreačnej plochy tunajšieho starého letiska.

Ilustračný obrázok k článku Boj o Staré letisko Vajnory: Vajnoráci predložili petíciu za vyhlásenie referenda
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V mestskej časti Vajnory predložili obyvatelia dve petície za vyhlásenie miestneho referenda. Jeho iniciátori chcú zabrániť zmene využitia rekreačnej plochy tunajšieho starého letiska, ďalšiemu zhoršovaniu dopravy pred kruhovým objazdom a neštandardným postupom pri schvaľovaní územného plánu. Vajnorskí miestni poslanci budú o petíciách prvýkrát rokovať vo štvrtok.

Staré letisko

Petíciu s 1107 podpismi predložil miestny poslanec a kandidát na starostu mestskej časti Vajnory Juraj Ondruška. Žiada v nej vyhlásiť referendum s otázkou, či obyvatelia súhlasia so zmenou funkcie plochy starého letiska z doterajšej funkcie športu a telovýchovy na iné funkcie v územnom pláne Bratislavy.

„Plocha Staré letisko Vajnory je najväčšia svojho druhu v územnom pláne Bratislavy, venovaná funkcii šport, telovýchova a voľný čas. Naším cieľom je, aby sa terajší účel letiska zachoval. Aktuálne súhlasné stanoviská vedenia Vajnôr totiž podporujú zmenu územného plánu na letisku, ktorým by sa spustila výstavba novej štvrte prevažne viacpodlažných bytoviek pre vyše 15-tisíc obyvateľov,“ vysvetlil Ondruška.

Okrem toho zároveň spustil celomestskú petíciu. Jej zámerom je zachovanie doterajšej funkcie tejto plochy v Bratislave, keďže koncom septembra majú mestskí poslanci rozhodovať o zmenách a doplnkoch 04 k územnému plánu hlavného mesta. Ondruška upozorňuje, že v rámci toho by mali hlasovať aj o zmene funkcie Starého letiska Vajnory na developerom požadovanú funkciu pre bytovú zástavbu.

Parkovisko a potraviny

Druhú petíciu s 1097 podpismi predkladá zakladateľ občianskeho združenia Priatelia Vajnor a kandidát na vajnorského miestneho poslanca Matej Zeman. Žiada o vyhlásenie referenda s ďalšími dvoma otázkami. Jedna sa pýta, či obyvatelia súhlasia, aby pred kruhovým objazdom vo Vajnoroch bol umiestnený pripájací a odpájací pruh, nový vstup pre tranzit z nadjazdu do obce.

Taktiež či na ploche ochrannej a izolačnej zelene má byť vybudované parkovisko a v zóne rodinných domov predajňa potravín o rozlohe 1300 štvorcových metrov.

„Zámer je, aby sa už teraz kolabujúca doprava pred kruhovým objazdom nezhoršovala ešte viac,“ povedal Zeman. Ďalšia otázka sa podľa neho dotýka machinácie s územným plánom zóny Šuty. „Predkladá obyvateľom dve alternatívy. Alternatívu riadne prerokovanú s občanmi a alternatívu vypracovanú neskôr podľa zadania developera,“ spresnil.

Referendum

Súčasný starosta Vajnôr a kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva uviedol, že vo štvrtok sa na zastupiteľstve určia komisie, ktoré prerokujú, či sú všetky náležitosti petícií splnené. Následne bude treba prijať v októbri všeobecne záväzné nariadenie o referende, a potom sa určí termín referenda, ak budú splnené zákonné podmienky.

„Celú vec vnímam ako vnútroobecnú politiku a vytĺkanie politického kapitálu. Tí, ktorí sú iniciátormi referenda, tak vo Vajnoroch desiatky rokov nežili a zrazu sa tvária, že sa tu ide niečo nové diať. Obecnú pokladňu, ak by sa referendá konali, to bude stáť asi dvakrát po 5900 eur, lebo treba všetko – aj miestnosti, aj komisie robiť dvojmo, čo je veľmi drahý špás a len predvolebná kampaň iniciátorov,“ povedal.

Ondruška a Zeman však považujú Mrvove vyjadrenie ohľadom ich pobytu a nákladov na referendum za zavádzajúce. Všetky otázky sa podľa nich dajú položiť v jednom referende, ktoré pre hospodárnosť žiadajú vyhlásiť v deň komunálnych volieb 10. novembra.

Stanovisko investora projektu

Spoločnosť Nordic Investors odmieta tvrdenia, že projekt Nové Vajnory zabráni rozvoju športu a rekreácie na území starého letiska v bratislavskej mestskej časti Vajnory. Developer deklaruje, že vo Vajnoroch zachová vidiecky ráz a obyvateľom prinesie nové športové a oddychové možnosti, ako aj potrebnú infraštruktúru. Reaguje tak na petíciu za vyhlásenie miestneho referenda, ktorým chcú jeho iniciátori zabrániť zmene využitia rekreačnej plochy tunajšieho starého letiska.

„Petíciu za vyhlásenie miestneho referenda ohľadom zmeny využitia plochy starého letiska vo Vajnoroch považujeme len za predvolebnú kampaň jej iniciátora, pričom je zavádzajúca a podložená nepravdivými faktami,“ povedal investičný manažér skupiny Nordic Investors Pavel Lupínek. Zároveň poznamenal, že investor vždy so zástupcami obce rokoval transparentne, o čom svedčia aj kladné stanoviská mestskej časti k navrhovanému investičnému zámeru či v súčasnosti prerokovávané memorandum o spolupráci medzi mestskou časťou a investorom.

Projekt Nové Vajnory zachová podľa investora na území starého letiska funkciu športu, telovýchovy a voľného času. Tvrdenia, že ide o masívnu nárazovú výstavbu, sú podľa neho zavádzajúce a nepravdivé. „Zaviazali sme sa, že budeme citlivo pristupovať k vidieckemu rázu oblasti a zároveň obyvateľom prinesieme to, čo im chýba – rekreačné zóny, cyklotrasy, športové a odpočinkové aktivity, ale aj škôlky, ktorých je nedostatok, či zdravotné zariadenia a ďalšie služby," podotkol Lupínek.

Jazero, ktoré chce developer vybudovať, má slúžiť všetkým obyvateľom Vajnôr. Spoločne so zeleňou má tvoriť tretinu z celkovej plochy 88-hektárového pozemku.

Spoločnosť Nordic Investors zároveň nesúhlasí s tvrdeniami, že ich projekt vo Vajnoroch spôsobí zhoršenie dopravy v regióne a postihne obyvateľov okolitých obcí. „Práve naopak, projekt, ktorý pripravujeme, počíta so všetkými dopravnými napojeniami, vrátane výstavby nových peších komunikácií a cyklotrás,“ tvrdí Lupínek. Informácie o tom, koľko bytov a obyvateľov výstavba do budúcna prinesie, sú v súčasnej dobe podľa investora nielen predčasné, ale aj zavádzajúce. Ako tvrdí, ide totiž o pomaly a organicky rastúci projekt, ktorého konečná podoba sa ukáže až v horizonte 15 až 20 rokov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM