Rôzne

Blízko Bratislavy vyrastie vinohradnícky skanzen

Viete ako sa kedysi pestoval vinič? Tradičné odrody vínnej révy, ale i kultivácie vinohradov spolu s ochutnávkami vína prinesie návštevníkom Bratislavského kraja nový vinohradnícky skanzen.

Ilustračný obrázok k článku Blízko Bratislavy vyrastie vinohradnícky skanzen
Zdroj: TASR

Priblížiť verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy. Aj to je zámerom vinohradníckeho skanzenu, ktorý chcú do dvoch rokov otvoriť v meste Svätý Jur.

Na relatívne malom území sa tak má pre verejnosť vybudovať atraktívny prírodný areál.

Pozemok, kde má vinohradnícky skanzen vzniknúť, patrí do majetku mesta Svätý Jur a v súčasnosti je v nájme Svätojurského vinohradníckeho spolku.

„Je situovaný nad mestom, na dobre dostupnom mieste, v blízkosti obslužnej komunikácie a s možnosťou napojenia sa na svätojurský náučný chodník a cyklotrasu Jurava,“ priblížil Branislav Bahna zo Svätojurského vinohradníckeho spolku. Ako podotkol, poloha na vrchole kopca je strategická aj z hľadiska výhľadov do okolia.

Projekt vinohradníckeho skanzenu pripravujú svätojurskí vinohradníci v spolupráci s mestom Svätý Jur a Academiou Istropolitana Nova (AINova) od roku 2011. Po výbere pozemku a jeho prenájme od samosprávy začali s prípravou pozemku. Odstraňovali tu náletové kroviny, komunálny odpad a upravovali terén. Vysadili aj prvé sadenice viniča.

„Radi by sme areál otvorili pre verejnosť do dvoch rokov. Celkové náklady odhadujeme na zhruba 25-tisíc eur,“ spresnil Bahna s tým, že projekt chcú financovať zo zdrojov vinohradníckeho spolu a uchádzajú sa aj o viaceré granty rôznych nadácií i Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Oddych s degustáciou vína

Vinohradnícky skanzen má byť situovaný v rozmanitom teréne, kde sa bude pestovať vinič či tradičné ovocné stromy. Má tu byť aj vinohradnícka búda i priestor pre oddych návštevníkov, ktorí môžu taktiež ochutnať tunajšie vína.

„Pre pestovanie viniča sú navrhnuté štyri lokality, na ktorých budú pestované rôzne druhy hrozna a rôzne spôsoby. Tieto mikrolokality dopĺňajú jestvujúce, prípadne novovybudované kamenné stienky, informačné tabule či vinohradnícka búda. Najvyššia časť pozemku je zas výborným miestom pre vytvorenie vyhliadkovej plošiny,“ uviedol Bahna s tým, že skanzen chcú do budúcna prepojiť aj s inými projektmi a aktivitami.

Prečítajte si aj: Objavte krásy prírody v našom kraji

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM