Nikola Richterová Rôzne

Blíži sa Silvester: Odborník radí, ako predísť alkoholickým nepríjemnostiam

Koniec roka je už tradične spájaný s oslavami a veľkými párty. Na tých sa objavuje aj alkohol. V obchodoch sú počas tohto obdobia fľaše šampanského, či destiláty vystavované hneď pri vstupoch dnu a reklamy na tieto nápoje stretávame na každom možnom rohu.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Silvester: Odborník radí, ako predísť alkoholickým nepríjemnostiam
Zdroj: TASR

Silvester je problematickým obdobím pre všetkých, ktorý sa snažia vyhýbať alkoholu. Otáznym zostáva, ako je počas mohutných osláv nového roka vôbec možné sa mu vyhnúť. „Odporúčanie je, aby nepili. Rozhodnutie a postoj je v ich hlave.“ informuje odborník na liečbu závislostí Ľubomír Okruhlica.

Problém majú aj ľudia, ktorí sa alkoholu nevyhýbajú a s oslavami to často preháňajú. „Treba piť pomaly, v malom množstve počas, respektíve po sýtom jedle a súčasne piť aj veľa nealkoholických nápojov.“ dodal odborník.

Okruhlica taktiež naznačil, aké množstvo alkoholu by nemalo náš organizumus až tak devastovať: „U zdravého dospelého človeka je to jedna až dve jednotky alkoholu. Jedna jednotka sú 2dcl vína alebo jedno veľké pivo, prípadne pol deci liehovín.“

Koniec roka je pre závislých ľudí kritický

Prichádzajúce party a plánované silvestrovské chaty môžu ohrozovať najmä ľudí, ktorí majú s alkoholom problém. „To je tiež individuálne. Ťazké obdobie je to najmä pre tých, čo majú problém a nezačali abstinovať, ale samozrejme je ťažký aj pre začínajúcih, či krátko abstinujúcich.“ prízvukuje Okruhlica.

Ohrozujúca je v tomto prípade najmä reklama. Tá propagauje počas tohto obdobia šampanské a iné druhy alkoholu. „Reklamy účinkujú najmä na tých, čo majú problém, uvedomujú si to a chceli by sami bez odbornej pomoci prestať, ale potom, čo uvidia reklamu na alkoholické nápoje sa u nich spustí neodolateľná túžba si opäť vypiť, ktorej podľahnú.“ upozorňuje na hrozbu Ľubomír Okruhlica.

Odporúčania pre takýchto ľudí sú podľa neho jasné: „Treba radšej zostať doma, veď Silvester je deň ako každý iný. Spoločnosť, kde sa nekonzomuje alkohol je pre nich určite bezpečnejšia, ako byť v prostredí popíjajúcich. Tí okrem vlastného správania neraz v podnapitom stave provokujú, aby si s nimi vypili, lebo Veď len jeden…“

Spoznať závislosť na alkohole je ťažké

Množstvo ľudí na Slovensku pije veľa a príznaky závislosti ignorujú. „Na to existujú podľa svetovej zdravotníckej organizácie jasné diagnostické znaky. V zásade to človek spozná podľa toho, že v prípade, že prestane piť, mu zrazu alkohol chýba a má z toho pocit nepohody.“ hovorí odborník.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM