Adriana Banásová Rôzne

Bitka v MHD: Medzi čiernym pasažierom a revízorom došlo k fyzickému násiliu

V piatok (9.10.) bolo v linke číslo 9 trochu rušno. Dôvodom bola roztržka medzi službukonajúcim revízorom a cudzincom, ktorý električkou cestoval bez platného cestovného lístka.

Ilustračný obrázok k článku Bitka v MHD: Medzi čiernym pasažierom a revízorom došlo k fyzickému násiliu
Zdroj: Dnes24.sk

Ak cestujete MHD bez platného cestovného lístka, postup v prípade, že vás chytí revízor je jednoznačný. Zamestnanec DPB vás vyzve, aby ste predložili doklady totožnosti a následne vám vypíše pokutu, ktorú môžete uhradiť na mieste v hotovosti či platobnou kartou alebo v doplatkovej pokladni DPB.

Bez cestovného lístka a dokladov to nepôjde

Problém však nastáva, ak sa čierny pasažier odmieta preukázať dokladmi totožnosti a snaží sa z vozidla ujsť. Takýto prípad sa v našich bratislavských uliciach odohral v piatok (9.10.) v ranných hodinách.

Turista maďarskej národnosti cestoval električkou č. 9 bez platného cestovného lístka. Po príchode revízora sa čierny pasažier snažil ujsť a službukonajúceho zamestnanca DPB udrel. Revízor pasažiera slušne upozornil, aby predložil doklady totožnosti, no turista ho opätovne fyzicky napadol.

Revízor však udrieť pasažiera nemôže, preto s ním chodí SBS služba, ktorá musí podľa Zákona o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti revízorov vždy sprevádzať a chrániť ich.

Zakročila SBS

„SBS služba musela cudzinca spacifikovať. Postup službukonajúceho revízora a SBS-kára bol však adekvátny a cestujúcemu sa vôbec nič nestalo,“ uviedla pre Bratislava24 hovorkyňa DPB Zuzana Vachová.

Revízor v anglickom jazyku po incidente vysvetlil cestujúcemu, že bude privolaná polícia za účelom jeho identifikácie. Cestujúci si následne uvedomil svoje správanie a revízorovi aj SBS službe sa za nevhodné správanie ospravedlnil, prítomnosť polície nebola nutná.

Podľa slov hovorkyne pracuje tento revízor v Dopravnom podniku Bratislava už 30 rokov a nikdy predtým nemal žiadny podobný konflikt so žiadnym cestujúcim.

O celej tejto udalosti má DPB aj audiozáznam.

„Audiozáznam však môže Dopravný podnik poskytnúť len polícii. V opačnom prípade by išlo o porušenie Zákona o ochrane osobných údajov a mohla by nám byť udelená pokuta v minimálnej výške 100 000 eur,“ vysvetlila Vachová.

„Takýto záznam môžeme poskytnúť len v prípade, že dotknutá osoba podá podnet na políciu, čo sa však v prípade tohto turistu nestalo, keďže si uvedomil svoju chybu a po incidente sa revízorovi aj službe SBS ospravedlnil,“ doplnila.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM