Nina Táborská Rôzne

Biela Vrana 2014: Nebáli sa postaviť za správnu vec, aj napriek tomu boli potrestaní

17. novembra sme o symbolických 17:11 v KC Dunaj spoznali nové Biele Vrany 2014. Z troch nových laureátov si dvaja osobne prevzali toto ocenenie. Namiesto kritiky a trestov, ktorým sú vystavovaní za to, že sa nebáli upozorniť na problémy spoločnosti, si tentokrát vyslúžili veľký potlesk.

Ilustračný obrázok k článku Biela Vrana 2014: Nebáli sa postaviť za správnu vec, aj napriek tomu boli potrestaní
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Cenu Biela Vrana udeľujú občianske združenia Aliancia Fair-play a Via-Iuris. V pondelok už po siedmy raz slávnostne odovzdali toto ocenenie trom príbehom statočných ľudí, Bratislava24.sk bola tiež pri tom.

Biele Vrany 2014: šikanovaná nitrianska lekárka Zuzana Pechočiaková, prepustená kontrolórka Ľubica Lapinová a vydavateľ samizdatov Oleg Pastier

Laureátov 7. ročníka vybrala Rada ocenenia Biela Vrana. Členmi rady sú: filozof Egon Gál, riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák, novinár Marián Leško, programová riaditeľka Nadácie Pontis Monika Smolová a novinár a spisovateľ Martin M. Šimečka. Súčasťou rady sú aj zástupca Aliancie Fair-play a zástupca Via-Iuris.

„Ide o ľudí, ktorí preukázali občiansku statočnosť a svojimi postojmi sa nebáli upozorniť na problémy spoločnosti, a to aj napriek tomu, že im to prinieslo problémy,“ priblížila aktivistka Zuzana Wienk, programová riaditeľka a spoluzakladateľka občianskeho združenia Aliancie Fair-play.

Sošky už tradične vytvoril uznávaný výtvarník Fero Guldan na mieru pre každého z laureátov.

„Biela Vrana je ocenenie pre odvážnych ľudí, ktorí urobia pre spoločnosť prínosný čin no za tento čin sú väčšinou namiesto poďakovania potrestaní, napríklad stratou zamestnania alebo rôznou formou šikany. Tieto patálie nie sú podmienkou udelenia ocenenia. Žiaľ, aj títo ocenení sa práve s týmto stretli,“ vysvetlila Wienk.

Zuzana Pechočiaková

Detská lekárka nitrianskej Fakultnej nemocnice Zuzana Pechočiaková upozornila na bielenie zdravotnej karty svojho pacienta. Za tento podnet bola pracovne šikanovaná. Vedenie nemocnice a ministerstvo zdravotníctva najprv bielenie karty popierali. Až po mediálnom tlaku potvrdila ministerská kontrola porušenie zákona. Prednostku detskej kliniky odvolali z funkcie a Pechočiaková sa vrátila na oddelenie, kde slúžila.

„Urobila by som to znova a teraz o to skôr, pretože som sa presvedčila, že ak v tom nie ste sami, ale máte podporu rodiny, kolegov, dajú sa dosiahnuť veci, o ktorých ste si predtým mysleli, že sú nedosiahnuteľné,“ uviedla Pechočiaková a dodala, že ju mrzí iba to, že ľudia mali v nemocnici voči nej negatívne postoje a doteraz sa neospravedlnili.

Po diskusii netajila Pechočiaková obrovskú radosť z podpory verejnosti.

Ľubica Lapinová

Bývalá kontrolórka Národného lesníckeho centra Ľubica Lapinová odhalila porušenia zákona vo verejnom obstarávaní za viac než pol milióna eur. Počas kontroly sa riaditeľom stal šéf výberovej komisie kontrolovaného obstarávania. Po tom, ako odmietla jeho žiadosť o úpravu výsledkov kontroly, dostala výpoveď a dodnes je nezamestnaná. V národnom lesníckom centre pracovala 32 rokov a jej zistenia potvrdila aj Správa finančnej kontroly.

„Neviem zakrývať nespravodlivosť a klamstvá a ešte by som sa mala pod to aj podpísať,“ uviedla Lapinová. Aj napriek všetkým nepriíjemnostiam a šikane, ktorými si prešla, si myslí, že stálo za to ozvať sa.

Dnešné slávnostné ocenenie bol pre ňu ako sa sama vyjadrila balzám na dušu. „Nevedela som, čo ma tu dnes čaká a do čoho idem, ale je to skvelý pocit byť tu. Môžem povedať, že za tie dva roky, čo som v tomto boji je to vôbec po prvýkrát, čo mám takýto pocit. Je to balzám na dušu pre mňa,“ dodala po diskusii Lapinová.

Oleg Pastier

Vydavateľ, autor básnických zbierok, rozhlasový publicista. Pred rokom 1989 bol jednou z kľúčových postáv kultúrneho občianskeho samizdatu. Žil pod neustálym dozorom ŠTB, často bol zadržiavaný a vypočúvaný.

Samizdatom vydával knihy i časopisy. Najprv pod názvom Fragment a po jeho zlúčení s Kontaktom pod názvom Fragment-K. Ten vydáva dodnes. Na odovzdávanie cien sa pre zdravotné problémy nemohol dostaviť. Bielu vranu prevzala jeho manželka.

"Keď sa necháte vodiť za nos a manipulovať, keď nahlas nepomenujete lož a manipuláciu, budete s ňou musieť žiť celý život a možno aj dlhšie. Každý statočný individuálny pokus proti akýmkoľvek neprávostiam je pokusom za nás všetkých,“ povedal Pastier, ktorý bol ocenený novinárskou cenou za seriál Rodinné striebro v Slovenskom rozhlase. V roku 2012 získal cenu Dominika Tatarku.

Po 4 rokoch bola Biela Vrana opäť súčasťou legendárneho Večera pre všímavých, ktorý sa okrem KC Dunaj a Gorila.sk Urban Space konal aj v Klub Dole.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM